A gnocchi az olaszok egyik legismertebb tésztája, és ugyanúgy, mint bármelyik más tésztát, ezt is rengeteg variációban el lehet készíteni. Ez egy olyan változat lesz, ahol a spenót a tésztában van benne.
Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók:
- 1 kg spenót
- 15 dkg parmezán
- 10 dkg liszt
- 2 egész tojás
- 2 közepes burgonya
- só, bors
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- 5 dkg margarin
A spenót szárát eltávolítjuk, sós vízben megfőzzük, és apróra vágjuk. Közben a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és összetörjük. Egy tálban összekeverjük a spenótot, a burgonyát, a tojást, a lisztet, a parmezánt, a fokhagymát és a margarint. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Gnocchikat formázunk belőle (kg, ujjnyi vastag hengereket, és azokat daraboljuk fel, vagy kis gombócokat), és forrásban lévő vízben kifőzzük. Akkor jó, ha feljön a víz tetejére.
Tipp! Paradicsom, vagy sajtszósszal illetve tejszínes gombaszósszal is tálalható. A liszt mennyisége függ a minőségétől. Kb. olyan állagúnak kell lennie, mint ha krokett lenne.
Jó tudni! Lisztből minimális kell bele, de aki diétázik vagy cukorbeteg, használja a szénhidrát csökkentett változatot.
Tápérték (100 g)
Burgonya főtt | Margarin | Liszt | Spenót levél | Tojás | |
Energia | 86 kcal | 440 kcal | 370 kcal | 23 kcal | 143 kcal |
Fehérje | 1,7 g | 0 g | 12,3 g | 2,8 g | 12,6 g |
Zsír | 0,1 g | 48 g | 1,3 g | 0,3 g | 9,5 g |
Szénhidrát | 20 g | 0 g | 76,3 g | 3,6 g | 1,8 g |
Forrás: egeszsegtukor.hu