Kategóriák
Herbária Partnerek hírei

Gyógynövényekkel az egészséges keringésért

A szívinfarktushoz vezető koszorúér-elmeszesedése lassan és csendesen kialakuló betegség, mely előrehaladott állapotban okoz panaszokat. Ezért olyan veszélyes, hiszen amíg nincs tünet, tudomást sem veszünk róla, gyakran még akkor sem, ha a magasabb vérzsírértékek, a néha-néha kiugró vérnyomás vagy az időnkénti tompa mellkasi szorítás (angina) már figyelmeztettek rá.
Az érelmeszesedés kezdetén a magasabb vérzsírszint miatt fehérvérsejtek gyűlnek össze az erek falán, hogy bekebelezzék és eltakarítsák a felesleget, ezáltal meg is vastagítják az érfalat. A keletkező foltokban a fehérvérsejteken kívül különféle zsírok, simaizom és kötőszöveti sejtek is találhatók. Idővel a még viszonylag lágy, zsíros felrakódásokba vérlemezkék rakódnak bele (plakkok kialakulása), ettől megkeményedik, törékennyé válik. Az idő múlásával az érfal elveszíti rugalmasságát. A plakkok, ha nagyra nőnek, elzárják az ereket (trombózis). Ha leszakad a plakkból egy kis darab, elsodródhat és kisebb átmérőjű eret zár el.
A betegség több tényezőnek köszönhetően fejlődik ki. Ezek közül sok megelőzhető, kivédhető, sőt némi életmód reformmal a kezdődő elváltozások is lelassíthatók esetleg feltartóztathatók. E súlyos kórkép kialakulása megelőzhető és kivédhető, illetve a kezdődő elváltozások lelassíthatók esetleg feltartóztathatók a Herbária Zrt. teakeverékei segítségével. Ilyen a Pannonhalmi Szívnyugtató teakeverék, mely bencés receptúra alapján összeállított készítmény. A Herbária Érelmeszesedés elleni teakeverék jótékony hatását népgyógyászati tapasztalatok hitelesítik. A gyógynövények ízgazdagságát is megtapasztaljuk a Herbária Vízhajtó teakeverék esetében. A teakúrákat felváltva célszerű alkalmazni.
Az alkotórészek közül a galagonya virágos hajtásvég (Crataegi folium cum flore) és termés (Crataegi fructus) a keringési panaszokat enyhíti. A népi gyógyászatban leveleit és virágzó hajtásait gyógyteának elkészítve, szapora szívverésre, magas vérnyomásra ajánlják. Különösen idős embereknél javítja a szívizom munkabírását. A szúrós gyöngyajak (Leonuri cardiacae herba) glikozidjainak köszönheti szíverősítő, keringéstámogató hatását. Elsősorban ideges eredetű szívpanaszok és ezzel összefüggő magas vérnyomás esetében érvényesül hasznossága. Az ideges eredetű szívpanaszok mérséklésében nyújt segítséget a macskagyökér (Valerianae rhizoma et radix) is, melynek jó tulajdonságát számos természetes anyag együttes hatása teszi lehetővé. E növény alkalmazásakor nagyon fontos az adagolás!
A citromfű (Melissae folium) jótékony hatása illóolaj tartalmának köszönhető. Szívbántalmak valamint ideges eredetű alvászavarokra ajánlja a szakirodalom. Az Érelmeszesedés elleni teakeverék fontos komponense a fekete ribizlilevél (Ribis nigri folium). Érfalvédő tulajdonságait flavonoid tartalmának tulajdonítják. A fehér fagyöngy (Visci albae stipes) vizes kivonata vérnyomáscsökkentő, vérnyomásszabályozó, kardiotonikum, de a hatás csak a betegek 20-25 %-ánál mérhető.
A listát folytathatnánk, mert a keringési problémák kezelésére számtalan, eltérő hatású és erősségű gyógynövény áll rendelkezésünkre. Ezek ma is ugyanúgy segítenek nekünk, mint segítettek évszázadokon á az elődeinknek. Az újabb kutatások tudomány is alátámasztották a fent leírt népi gyógymódokat. A gyógynövényeknek a gyógyszerkészítményekkel szemben két biztos előnyük van: nem lehet hozzájuk szokni és számos mellékhatástól kímélik meg a szervezetünket.
GYÓGYSZERNEK NEM MINŐSÜLŐ GYÓGYHATÁSÚ KÉSZÍTMÉNY. HATÁSÁT NÉPGYÓGYÁSZATI ADATOK IGAZOLJÁK.
A betegtájékoztató letöltéséhez kattintson ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük