Kategóriák
Hírek

Ez a gyümölcslé megvédhet a szív- és érrendszeri betegségektől

Az áfonyalevet fogyasztók vérnyomása optimálisabb – állítják az amerikai szakértők, akik szerint a gyümölcsben lévő polifenoloknak köszönhető a jótékony hatás.
A polifenolok olyan védő hatású vegyületek, amelyek támogatják a szervezet természetes védekezőképességét.
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium által felkért szakemberek két csoportra osztották a kísérletben résztvevőket, akik mindannyian ellenőrzött étrendet folytattak a megfigyelési időszakban. Egyik felük naponta csaknem 4 deciliter alacsony kalóriatartalmú áfonyalevet ivott a diéta részeként, míg a többiek ugyanolyan színű és ízű „placebót” kaptak.
afonya-02
A kutatók rögzítették a résztvevők különböző vizsgálati eredményeit, például a vérnyomást, illetve a vérzsír- és vércukorszintet.
Az áfonyalevet kortyolóknál nyolc hét múlva minden lelet javult, amivel 15 százalékkal csökkent a stroke kockázata, továbbá tizedével a szívbetegségé.
„A kísérlet elején és a végén a C-reaktív fehérje szintjét is megmértük, ami rámutat a testben lévő esetleges gyulladásra” – magyarázta Christina Khoo professzor. „Ezek az értékek együttesen árulkodnak arról, hogy mekkora az egyénnél az olyan egészségügyi problémák kialakulásának veszélye, mint a cukor- vagy szívbetegség, illetve a stroke. Eredményeink alapján a polifenolok hozzájárulnak a szervezet védelméhez, és hatékony fegyvernek bizonyulnak a gyakori betegségek megelőzésében. Szerencse, hogy a polifenolok csupán egy nagy pohárnyi áfonyalének megfelelő távolságra vannak tőlünk. Az alma, a szőlő és a cseresznye valamivel kevesebbet tartalmaz belőlük” – fejtette ki Khoo.
forrás: noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük