Kategóriák
Hírek

Mennyire valós veszély a hipoglikémia a cukorbetegeknél?

Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) gyakran fordul elő 2-es típusú cukorbetegeknél, döntően az inzulin kezelés mellett. Egy új vizsgálatban a hipoglikémia gyakoriságát mérték fel a 2-es típusú cukorbetegek körében.
A vizsgálat felhívja a figyelmet arra, hogy nagy jelentősége van a betegek oktatásának, illetve kiemelte, hogy az egészségügyi szakembereknek is fel kell mérniük a hipoglikémia kockázatát, amikor felírják a cukorbetegségek gyógyszereit.
A Leicester Egyetem kutatói kimutatták, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknél gyakran fordul elő alacsony vércukorszint, ami veszélyes lehet az egészségükre.
A Chloe Louise Edridge által vezetett munkacsoport több olyan közleményt nézett át, amelyben azt mérik fel, hogy az alacsony vércukorszint milyen gyakori a 2-es típusú cukorbetegek körében, és megállapították, hogy az igen gyakori az inzulint használók között, de előfordul egyéb kezelés mellett is.
A PLOS ONE című tudományos folyóiratban megjelent összefoglaló jellegű közleményben a kutatók számba vették az enyhébb eseteket, amikor a beteg maga vissza tudta állítani a normál vércukorszintet és a súlyosabb eseteket is, amikor sürgősségi ellátásra, illetve a család vagy a barátok segítségére volt szükség a hipoglikémia miatt.
hipoglikemia
532.542 beteg adatait nézték át a vizsgálatban. A betegek közel fele már átélt enyhe hipoglikémiás tüneteket, és 6%-uknál fordul már elő súlyos hipoglikémia. A cukorbetegeknél átlagosan 19 enyhe hipoglikémia fordult elő egy évben és kevesebb, mint egy esetben fordult elő súlyosabb hipoglikémiás epizód.
„A vizsgálatunk kimutatta, hogy sürgősen fel kell hívni a betegek és az egészségügyben dolgozók figyelmét az alacsony vércukorszintben rejlő veszélyekre. Kiemeli a betegek oktatásának jelentőségét, és arra is rávilágít, hogy az egészségügyi szakembereknek fel kell mérniük a hipoglikémia kockázatát, amikor felírják a cukorbetegek gyógyszereit.” – mondta Chloe Louise Edridge.
„Rendkívül büszkék vagyunk erre a nagy horderejű vizsgálatra, ami felhívja a figyelmet a hipoglikémia veszélyére a 2-es típusú betegek körében.”
A cukorbetegeknél előforduló hipoglikémia jelentős terhet jelent az egészségügyi szolgáltatóknak. Becslések szerint a hipoglikémia okozta éves plusz kiadások 39 millió fontra rúgnak.
Az alacsony vércukorszint a betegre nézve is jelentős következményekkel jár, ugyanis növeli a mortalitást és a morbiditást, az életminőséget is jelentősen ronthatja, hatással van a munkavégzésre, a társas kapcsolatokra és az autóvezetésre is.
A 2-es típusú cukorbetegség terápiája egyre bonyolultabb, mivel a rendelkezésre álló kezelési lehetőségek is gyarapodnak.
A korábbi vizsgálatokban inkább klinikai vizsgálatokra alapoztak, és az ezekben levont következtetések nem biztos, hogy a valóságot tükrözik. Ha fel tudjuk mérni, hogy a hétköznapi életben ténylegesen milyen gyakran fordul elő hipoglikémia, az segíthet megérteni annak hatását, így jobban ki lehet választani a beteg számára legmegfelelőbb kezelési módot.
forrás: noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük