Kategóriák
Hírek

Cukorbetegek újkori diétája

Az anyagcsere rendellenességei között a cukorbetegség a leggyakoribb. Étkezéssel, helyes életmóddal, megfelelő mennyiségű mozgással sokat javíthat a beteg az állapotán, az egészséges ember pedig elkerülheti a betegség kialakulását. Mely élelmiszerek hatnak kedvezően anyagcserénkre?
Az anyagcsere biokémiai folyamat, ami energiát állít elő és életben tart bennünket.A diabétesz a szénhidrát anyagcsere rendellenessége miatt kialakult betegség. A megfelelő vércukorszint elérése, a betegség elkerülése, a szövődmények kivédése céljából ajánlott speciális táplálkozást folytatni. Ennek kidolgozását érdemes szakemberre, dietetikusra bízni, aki pontos, egyénre szabott táplálkozási tervet készít.Hosszú évtizedeken keresztül szénhidrátban szegény, fehérjékben gazdag táplálkozást ajánlottak a cukorbetegeknek, ami logikus abban az esetben, ha a vércukor szintje túl magas. Az évek során azonban rájöttek, hogy ez a táplálkozás gyakran idéz elő érelmeszesedést, szívkoszorúér betegségeket, infarktust. Ezért az újabb kori elmélet szerint ajánlatos rostokban és keményítőben gazdag, zsírokban és cukorban szegény élelmiszereket fogyasztani.
Ennek a diétának legfontosabb jellemzői bizonyos élelmiszerek kerülése, ilyenek a cukor, finomított liszt, sütemények, méz, csokoládé, tej, hús, alkoholos italok, só. A régi “húst hússal” teória megdőlt mára, vegetáriánusok között kevesebb cukorbeteg van, mint a vegyes táplálkozást folytatók között.
Előnyben kell részesíteni ezzel szemben a zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonákat, a gyümölcsöket, a gombát, burgonyát, száraz babot és lencsét, és a búzacsírát.
cukrom.hu_fűszerek_gyógynövények
A nyári időszak kedvez a cukorbeteg diétának, hiszen sok a gyümölcs, amik közül nagyon sokat fogyaszthat a beteg. Ilyenek a görögdinnye, a málna, eper, a cseresznye, meggy, áfonya, szeder, egres. Óvatosan kell bánni az őszibarack, sárgabarack, banán, sárgadinnye esetében, ezekben sok a gyümölcscukor.
Az egészséges táplálkozás mellett fontos a gyógynövények támogatása is: a fekete áfonya, csalán, katángkóró, orbáncfű és gyermekláncfű gyógyteákat használ a népgyógyászat évtizedek óta a cukorbetegség kezelésére. Ezek együttesét, a Diabess-Györgytea gyógyhatású készítményt, Szabó Gyuri bácsi bükki füvesember régi, jól bevált receptjét érdemes kipróbálni naponta 1-3 csészével. A Diabess-Györgytea csakis olyan gyógynövényekből áll, melyeket évszázadok óta használunk cukorbetegségre. A készítményben kizárólag szárított gyógynövények vannak, tartósítószer és adalékanyag nélkül. Káros mellékhatásai nincsenek.
forrás: szimpatika.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük