Kategóriák
Életmód

A befőzés cukor nélkül is megvalósítható

Mint már említettük minden befőzésnél első és legfőbb szabály a tisztaság. A cukor nélküli befőzésnél ez kétszeresen fontos. Az üvegeket előző nap készítjük elő. Szódás vízzel tisztára mossuk, sok hideg vízzel öblítjük, azután teletöltjük hidegvízzel, minden üvegbe egy késhegynyi szalicilt teszünk, az üvegéket beállítjuk egy nagy edénybe és annyi hideg vizet öntünk, hogy az üvegeket majdnem felérje, azután addig főzzük, amíg az üvegekben a víz gyöngyözik, levesszük a tűzről, és ha a víz langyosra hűlt, az üvegeket kiszedjük. Utána kiöntjük belőlük a szaliciles vizet, tiszta kosárba lecsurgatjuk őket, nem töröljük. A gyümölcsöt tisztára mossuk, amit hámozni kell, lehetőleg sárga, gyümölcsvágó késsel hámozzuk, az nem rozsdásodik. Amit mosni kell, azt többszörös hideg vízben megmossuk úgy, hogy mindig a gyümölcsöt szedjük ki a vízből, nem a vizet öntjük le a gyümölcsről. Szikkadni pedig vagy tiszta abroszra vagy szőrszitára tesszük.
lekvár1
Amit megtisztítunk, kiválogatunk, kimagolunk, azt rakjuk üveg vagy porcelánedénybe, amit késsel hámoztunk, rakjuk citromsós vízbe. Ehhez 5 liter vízben feloldunk 1 deka citromsót. Amit vágni kell, csak olyan deszkán vágjuk, amelyiken sohasem vágtunk húst vagy hagymaféléket.
A cukor nélkül eltett gyümölcsöket kétszer gőzöljük, egyszer a készítés alkalmával, másodszor egy hét múlva. Mindkét esetben a forrástól számított félórán át lassú forrással főzzük, a gőzölő vízben hagyjuk másnapig.
Általában minden gyümölcsöt eltehetünk cukor nélkül, ha a gyümölcs hibátlan és az üvegek szárazak. Lekvárnak a gyümölcsöt sűrűbbre főzzük, mint a cukorral eltettet, forrón töltjük üvegekbe, másnap kötjük le és gőzöljük. Kompótnak az almát, körtét, birsalmát stb. meghámozzuk, feldaraboljuk, üvegbe rakjuk, hideg vízzel teletöltjük. A meggyet, cseresznyét magjával tehetjük, szintén hideg vízzel töltjük tele. Vagy pedig kimagozzuk, belenyomjuk szélesebb szájú üvegekbe es ha a leve feljön a tetejére egy-egy kis késhegynyi szalicilt hintünk, légmentesen lekötjük és kigőzöíjük. Egy hét múlva újra ki gőzöljük.
Körtelekvár-cukor nélkül, szalicil nélkül
A körtét megmossuk, nem hámozzuk, tiszta törlővel szárazra töröljük, negyedekre vágjuk, a magházat eltávolítjuk, és azonnal ledaráljuk. Azután ép zománcú edényben főzzük, amíg a keverésnél az edény alja látszik. Tiszta, száraz üvegekbe töltjük, másnapig állni hagyjuk, akkor lekötjük és a forrástól számított 1 órát gőzöljük.
Vegyeslekvár
Egyenlő mennyiségű édes körtéből és jó érett besztercei szilvából készítjük. Vigyázzunk, hogy a körte ne legyen köves. Ledaráljuk, ép zománcú edényben 10 percig főzzük, azután szitán áttörjük, és újra főni tesszük. A szilvát leforrázzuk, a héját lehúzzuk és a fövő körtéhez tesszük, azután együtt keverjük, főzzük, amíg a keverésnél az edény alja látszik, a lekvár puffog. Tiszta, száraz üvegekbe töltjük, másnap lekötjük és kigőzöljük. Egy hét múlva újra gőzöljük.
befőtt_3
Baracklekvár
Az ép barackot forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk, a barackot ép zománcú edényben, új fakanállal keverjük-főzzük. Topább úgy járunk el, mint a többi cukortalan lekvárnál.
Málna-ribizli lekvár
Egyenlő mennyiségű gyümölcsből készítjük. A ribizlit hideg vízbe tesszük, kiszedjük másik hideg vízbe, innen egyenesen a szitára, úgy ahogy van, szárastól passzírozzuk. Azután főni tesszük. A málnát egy vízben mossuk, szőrszitára vagy zománcozott metéltszűrőbe szedjük. Mikor a vize lecsöpögött, áttörjük, és a ribizlihez tesszük. Tovább úgy készítjük, mint a többi lekvárt. Nem kell éppen olyan vastagnak lennie, mint a többi cukortalan lekvárnak.
Alma-szőlő lekvár
Három kg szőlőhöz 4 kg almát veszünk. A szőlőt megmossuk, a vizet lerázzuk róla, a romlott szemeket ollóval levágjuk, szita felett a szőlő levét, húsát kinyomjuk. A kezünkben maradt gerezdeket, héjakat ecetkészítésre használjuk, a szitán maradt gyümölcsöt áttörjük és főni tesszük. Az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, és a magházat kiszedjük, azután az almát ledaráljuk és a szőlővel együtt főzzük tovább.
forrás: delina.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük