Kategóriák
Életmód

Gyomorbaktériumok okozzák a 2-es típusú cukorbetegséget?

Az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktérium, az MRSA okozhatja a 2-es típusú cukorbetegséget, derült ki a University of Iowa kutatóinak új vizsgálatából.
A Staphylococcus aureus baktérium terjedését és hatásait nyulakban vizsgálták, viszont az eredmények konklúziói az emberi szervezetre is ugyanannyira igazak. Az eredmények hatására új antibakteriális terápiák és vakcinák jelenhetnek meg a piacon, ami már azért is örvendetes, mert 2012-ben mintegy másfél millió halálesethez vezetett a cukorbetegség, írja a WHO egészségügyi szervezet. Az pedig extra aggodalomra adhat okot, hogy a cukorbetegek mintegy 90 százaléka kettes típusú.

Staphylococcus aureus bacteria colony which has formed a biofilm. Staphs are among the most frequently used bac's in scientific research labs. 'Grape-shaped' S. aureus bacteria have started to develop a biofilm: after the bacteria adhere to the surface, they switch to the biofilm-mode of growth and produce a matrix of extracellular polymeric substance (EPS). The biofilm allows them to aggregate more easily and it also makes them increasingly resistant to antibiotics. Staphylococcus aureus Bakterienkolonie, welche damit begonnen haben einen Biofilm aufzubauen um besser aggregieren zu können und sich vor Antibiotikum zu schützen. S. aureus gehört zu den am häufigsten im Labor verwendeten Bakterienarten.
Staphylococcus aureus bacteria colony which has formed a biofilm. Staphs are among the most frequently used bac’s in scientific research labs. ‘Grape-shaped’ S. aureus bacteria have started to develop a biofilm: after the bacteria adhere to the surface, they switch to the biofilm-mode of growth and produce a matrix of extracellular polymeric substance (EPS). The biofilm allows them to aggregate more easily and it also makes them increasingly resistant to antibiotics.
Staphylococcus aureus Bakterienkolonie, welche damit begonnen haben einen Biofilm aufzubauen um besser aggregieren zu können und sich vor Antibiotikum zu schützen. S. aureus gehört zu den am häufigsten im Labor verwendeten Bakterienarten.

A University of Iowa kutatói azt vizsgálták: az S.aureus baktérium milyen hatással van a házinyulakra. Kísérleteik során arra döbbentek rá, hogy ha az állatok huzamosabb ideig vannak kitéve a baktériumok termelte méreganyagoknak, nemcsak inzulinrezisztencia és glükózintolerancia alakul ki bennük, hanem teljes testükre kiterjedő gyulladás is jelentkezhet. A kutatást vezető Patrick Schlievert professzor elmondta: gyakorlatilag azzal tudtak kettes típusú cukorbetegséget generálni nyulakban, hogy a baktériumok termelte szuperantigéneket (azaz méreganyagokat) engedtek szabadjára bennük.

Miként hatnak az ilyen méreganyagok az emberi szervezetre?

Schlievert elmondta: emberek esetében a túlsúlyosság és az S.aureus baktérium kapcsolatát vizsgálták. A túlsúly ugyanis a kettes típusú cukorbetegség egyik legjelentősebb kockázati tényezője: ennek hatására testünk mikrobiómája, azaz a gyomrunkban található baktériumok egyensúlyi rendszere is megváltozik, ez pedig egészségünkre is kihatással van.
Minél többet nyom valaki, annál esélyesebb, hogy szervezetében S.aureus-kolóniák találhatóak és annál több szuperantigén pusztíthat testében. Ezek hatására nemcsak az immunrendszer zavarodik meg, hanem vérmérgezés, toxikus sokk szindróma vagy szívbelhártya-gyulladás is kialakulhat. A zsírsejtekkel reakcióba lépő méreganyagok hatására krónikus gyulladások jelentkezhetnek testünkben, ezek pedig inzulinrezisztenciához és a kettes típusú cukorbetegséghez vezethetnek.
Schlievert és társai négy különböző cukorbeteg pácienst vizsgálva jutottak arra az álláspontra, hogy emberek és nyulak esetében hasonló kolóniákat alakítanak ki a baktériumok, szuperantigénjeik is hasonlóan termelődnek és hatásaik sem különböznek egymástól sokban. Ennek hatására jelentették ki azt, hogy a szuperantigének ellen kifejlesztett gyógyszerek nemcsak a cukorbetegség szimptómáit, hanem magát a diabéteszt is visszaszoríthatja. A kutatócsoport kijelentette: ezek után azt fogják tesztelni, hogy a baktériumok visszaszorítása milyen szinten változtatja a prediabéteszes páciensek vércukorszintjét. A kutatásról többet az mBio szakfolyóiratban megjelent tanulmányból tudhatunk meg.
Forrás: www.dailymail.co.uk
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük