Kategóriák
Életmód

Meghökkentő, mennyi cukor van benne: ti is szoktatok venni?

Gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik a túró rudit, de nem jó túlzásba vinni a fogyasztását.

Mi, magyarok méltán lehetünk büszkék a túró rudira, hiszen hungarikum, és bizony szeretik is fogyasztani felnőttek és gyerekek egyaránt. Az azonban ne tévesszen meg senkit, hogy az édesség túróból van, és csak vékony csokiréteg borítja: sajnos nagyon magas a cukortartalma.
Nem kell persze kiiktatni az étrendből, csupán tartani kell a mértéket, nem ezzel jóllakatni a gyereket.

Mennyi cukor van a túró rudiban?

Most ülj le, ha eddig álltál, vagy kapaszkodj meg, ugyanis egy átlagos, nem nagyméretű túró rudiban, ami 30 grammos, 9 gramm cukor van! Ez három kockacukornak megfelelő cukormennyiség.
A nagyméretű változat cukortartalma még meghökkentőbb: egy ilyen rudi 51 grammos, és 38 gramm cukrot tartalmaz.
turo_rudi_hazilag_1
Gyerekek esetében a napi cukorbevitel felső határa bölcsődés-óvodás korban a napi energiabevitel 10%-a. Ez 2,5-4 dekagramm cukrot jelent, vagyis maximum 40 grammot. Ha a kicsinek tehát adsz egy nagyméretű rudit, azzal elvileg már le is tudtátok az ajánlott napi cukorbeviteli mennyiséget, és akkor hol van még a kakaó, a reggelizőpehely, a péksüti, amelyeket, bár nem egészségesek, nagyon sokan adnak a gyerekeknek.
Ha ti is, akkor a fenti információk birtokában ezentúl mérlegelhettek, matematikázhattok, hogyan faraghattok le a bevitt cukormennyiségből. Ez azért fontos, hogy a gyerek idővel ne legyen cukorbeteg, ne romoljanak a fogai, illetve ne hízzon el.
forrás: femina.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük