Kategóriák
Életmód

Cukorbetegség: így segíthet

A cukorbetegség diagnózisa nemcsak közvetlenül az érintettnek jelenthet nagy nehézséget, hanem azoknak is, akik közel állnak hozzá.

kep (661)

Az első és legfontosabb lépés a tájékozódás. Még mindig meglehetősen keveset tudunk a cukorbetegségről, és rengeteg tévhit kering róla a köztudatban, például az, hogy aki diabéteszes, annak mindenképpen inzulinnal kell szúrnia magát.

Azonban a legtöbb cukorbetegnek csak tablettákra van szüksége. Ha tehát az egyik hozzátartozónkról kiderül, hogy diabéteszes, beszéljünk mi is az orvosával, tudjuk meg, hogy milyen teendőink vannak, olvassunk utána a betegségnek az interneten (lehetőleg megbízható oldalakon), és lépjünk kapcsolatba diabéteszes betegszervezetekkel is, akár a közösségi oldalakon.

Beszélgessünk többet magával az érintettel is! Kérdezzük meg tőle, hogyan érzi magát, milyen nehézségekbe ütközik, milyen célokat tűzött ki magának, vagy éppen hogyan birkózik meg a mindennapok kihívásával. Ajánljuk fel a segítségünket is, és közösen találjunk ki praktikus megoldási lehetőségeket.

Ha például a szerettünknek nehezére esik, hogy lemondjon a péksüteményekről, keressünk olyan recepteket, amelyek kifejezetten cukorbetegeknek készültek. Közösen vásárolni is elmehetünk, de még jobb, ha együtt megyünk sportolni – a cukorbetegek életminőségét jelentősen javíthatja a rendszeres mozgás!

Ha a gondozottunkról (legyen az gyermek vagy éppen idős ember) derül ki, hogy cukorbeteg, még körültekintőbbnek kell lennünk. Vezessük egy füzetben a tüneteket, a vizsgálati eredményeket, a szakorvossal történő egyeztetések lényegét is jegyzeteljük le. Mindig figyelmeztessük őket, hogy mikor kell vércukorszintet mérni vagy a gyógyszert bevenni.
Egy tablettaadagoló nagyon praktikus lehet: ezeket a tárolókat néhány száz forintért beszerezhetjük a gyógyszertárakban, gyógyászati segédeszközöket árusító üzletekben, és elegendő hetente egyszer megtölteni azt a szükséges gyógyszerekkel. Arra is ügyeljünk, hogy rendszeresen eljárjanak az orvosi kontrollvizsgálatokra.
A cukorbetegek diétája nem sokban különbözik az egészséges emberekétől, bár néhány dologra jobban oda kell figyelni, és bizonyos alapanyagokat másokkal kell helyettesítenünk. Ez némi tanulást igényel, de a betegszervezetek időnként főzőtanfolyamokat is tartanak, emellett számos olyan szakácskönyv is elérhető, melyekben kifejezetten diabéteszeseknek való receptek vannak.
Nagyon fontos, sőt életmentő jelentőségű lehet megtanulnunk azt, hogy mit csináljunk vészhelyzetben. Tanuljuk meg, hogy milyen tünetei vannak a vészesen magas, illetve a veszélyesen alacsony vércukorszintnek, illetve azt is, hogy milyen tennivalóink vannak ezekben az esetekben. Előnyös, ha van egy jól kidolgozott “vészforgatókönyvünk”, és a gondozottunknak is elmagyarázzuk, hogy ilyen helyzetben mit kell tennie.
Ne feledkezzünk el a cukorbeteg lelkéről sem. A diabétesz súlyos betegség, mely nagy lelki teherrel, stresszel, kétségbeeséssel, idegeskedéssel és félelemmel járhat együtt, és egy ilyen nehéz helyzetben a családtagunknak, barátunknak szüksége lehet ránk. Hallgassuk meg, ha beszélgetni szeretne, igyekezzünk reálisan, de pozitívan a betegséghez állni. Ne engedjük, hogy a cukorbetegség a boldog és kiegyensúlyozott élet útjába álljon!

Forrás: hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük