Kategóriák
Hírek

Ezért felelősek az ősök, ha cukorbetegek vagyunk

A generációkkal ezelőtti helytelen étrend is kihatással van az egészségünkre: különösen az elhízás és a 2-es típusú diabétesz kockázata nő, ha az őseink között szép számmal voltak alultáplált emberek– derül ki a University of Sydney friss kutatásból, amely a Cell Metabolism című szaklapban jelent meg.

Azok az emberek, akiknek ősei egy fejlődő országból érkeznek a fejlett nyugatra, nagyobb eséllyel híznak el és lesznek cukorbetegek. Kiderült, hogy ennek oka az, hogy a felmenőik jó eséllyel alultápláltak voltak: a szervezetük kevés tápanyagvitelhez szokott, ezért a hirtelen bőséges kalóriabevitel problémákhoz vezet. Ehhez pedig még csak arra sincs szükség, hogy sokat egyenek!

alultaplalt1

„A fejlődő országokból érkező emberek összességében véve nagyobb veszélynek vannak kitéve, ha túlsúlyról és diabéteszről van szó, mint a kaukázusi embertípus. Az ő epigenetikus felépítésük nem alkalmazkodott a változó környezeti tényezőkhöz, így nem képesek a normális étkezéshez szükséges kalóriabevitelt feldolgozni” – mondja a kutatást vezető Anandwardhan Hardikar segédprofesszor.

A kutatás 12 éven át tartott, és patkányok két csoportja vett részt benne. Az egyik csoport példányait 50 generáción keresztül alultáplálták, majd két generáción keresztül normális tápanyagmennyiséget- és minőséget kaptak. A kontrollcsoport közben normális, kiegyensúlyozott étrend szerint élt 52 generáción át.

Amikor az első csoport leszármazottjai normális kalóriabevitelben részesültek, hamar hízni kezdtek, majd sokuknál diabétesz alakult ki: nyolcszor nagyobb esélyük volt erre, mint a kontrollcsoport példányainak.

forrás: noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük