Kategóriák
Hírek

Új molekula segíthet megmagyarázni az összefüggést az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség között.

Újonnan, azonosított molekuláris mechanizmus, adhat magyarázatot, hogyan váltja ki a gyulladás, a 2-es típusú cukorbetegséget, egy új tanulmány szerint
A tanulmány, melyet a Harvard egyetem kutatói végezték, feltételezi, hogy bizonyos molekulák közötti kapcsolatot kell ahhoz megcélozni, hogy érdemben javítani lehessen a 2-es típusú cukorbetegek kezelésén.
test-molecule
A máj sejtjeire fókuszálva rájöttek, hogy az elhízás miatti gyulladás növelheti a nitrogén-oxid termelést. A túlzóan magas nitrogén-oxid szint veszélyes mivel gyakran gyengítik az endoplazmatikus retikulum (ER) sejtek működését, amely alapvető szerepet játszik a glükóz szint szabályozásában.Korábbi kutatások már felvetették az elképzelést, hogy az ER gyengülés gyulladáshoz vezet, azonban a mostani kutatás bebizonyította, hogy ez épp fordítva történik. Általában a gyulladás okozta kárt egy folyamat állítja helyre, amit UPR (Unfolded Protein Response)-nek hívnak. De egyes esetekben a megemelkedett nitrogén-oxid szint kiváltó oka lehet az elhízásból adódó gyulladás okozta kár az UPR-ben tehát, az ER nincs helyre állítva. Ennek eredményei az inzulin rezisztencia illetve a 2-es típusú cukorbetegség.
Forrás: http://www.diabetes.co.uk/news/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük