Kategóriák
Életmód

Elképesztő, mennyi só van bennük: 4 kedvelt étel, amit inkább ne adj a gyereknek

Aki kicsit is ügyel a családja és saját egészségére, az jó, ha figyelmet fordít a cukorbevitel mellett a sóbevitelre is, hiszen a túlzott sóbevitel veseproblémákat és magas vérnyomást, érrendszeri bajokat is előidézhet.

A WHO ajánlása szerint az optimális napi sóbevitel nem haladja meg az 5 grammot, az európai országokban mért adatok szerint azonban a felnőtt nőknél az átlag napi sóbevitel 12,1 gramm, férfiaknál 17,5 gramm. A gyerekek sófogyasztása hazánkban a gondatlan iskolai étkeztetés miatt napi 3,5-13,1 gramm közt mozog, pedig esetükben 3 gramm lenne a még nem egészségtelen maximum. Az alábbi ételek közt olyanokat láthatsz, amelyekről nem is hinnéd, hogy magas a sótartalmuk, vagy hogy egyáltalán tartalmaznak sót. Gondoljátok meg, mennyi fogyhat belőlük!

Van, amelyikről sohasem gondolnád, hogy egészségtelen.

Levespor

kep (672)

A levesporoknál sokkal jobb az otthon, friss zöldségből és húsból főzött leves, de ügyelni kell, hogyan és mivel fűszerez az ember. A sózást érdemes visszafogni, de az ételízesítő keverékek különösen becsapósak: 100 gramm ételízesítőben több mint 50%, 66,4 gramm só is lehet.

Fehér kenyér

kep (673)

A fehér kenyér és zsemle sem a legjobb választás, ahogy az egyéb péksütemények is sok sót tartalmaznak. 15 dekagrammos kenyérfogyasztás mellett, ami körülbelül két szelet, 2-4 gramm só kerül a szervezetbe, ami a gyerekek sófogyasztási limitjét már át is lépheti.

Virsli

kep (677)

A virsliből egy pár körülbelül 140 gramm, ebben körülbelül 2,6 gramm só van. A különböző felvágottak is sok sót tartalmaznak. A téliszalámival például, amelyből egy karéj kenyérrel készített szendvicsre körülbelül 25 gramm, öt szelet kerül,  200 milligramm só fogy el.

Chips

 kep (678)

Végül ne feledkezzünk meg azokról az ételekről se, amelyek tudvalevően magas sótartalmúak. Egyszer-egyszer se férjen bele, a gyerek napi sóbevitelét a többi elfogyasztott étellel együtt szinte biztosan meg fogja haladni, ha ilyet kap: egy zacskó sajtos chipsszel 1,275 gramm só jut a szervezetébe, csaknem a fele a napi limitnek.

Forrás: femina.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük