Kategóriák
Hírek

3 szégyellnivalónak hitt jel, amikor azonnal mentőt kell hívni!

Ha autóbalesetről vagy mérgezésről van szó, senki sem habozik, hogy hívja-e a mentőket. Vannak azonban kevéssé egyértelmű, zavarba ejtő helyzetek, amelyek esetében sokan tétováznak.

Ne zsibbadj le vészhelyzetben, hívd a mentőket időben! Életet menthetsz vele!

kep (680)

Ilyen szituációkat, tüneteket gyűjtöttünk össze az alábbiakban. Jó, ha észben tartod, a gyors reagálás életet menthet.

Részegségre utaló jelek – alkoholszag nélkül

Hazánkban ma minden 12. ember cukorbeteg, és előzetes becslések szerint hamarosan az ország 10%-a szenved majd az elhízás, a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás eredményeképpen kialakuló kórban.

Ha nem megfelelő mennyiségű táplálékfogyasztás, láz, hasmenés, fokozott munkavégzés következtében a cukorbeteg ember vércukorszintje leesik – hipoglikémia -, ezeket tüneteket produkálhatja: émelygés, nyugtalanság, gyengeség. Amennyiben időben felismeri a vércukorszint-csökkenést, megfelelő cukorpótlással képes rendezni a helyzetet.

Ha azonban a zavar hirtelen lép fel, az illető a részegekhez hasonlóan viselkedhet, ám lehelete alkoholszagú helyett acetonszagú lehet. Ilyenkor gyors segítségre lesz szüksége. Fontos, hogy ne gondolkozz sokat, hívj mentőt. Amennyiben eszméleténél van, amíg kiérnek, próbálj megitatni vele egy pohár cukros vizet.

kep (679)

Hirtelen kialakult beszédértési, hangképzési zavar

Hazánkban évente körülbelül 42 ezer új stroke-esetet regisztrálnak. A stroke akkor alakul ki, ha egy vérrög lezár egyes ereket az agyban, így az érintett agyterület vérellátása olyannyira romlik, hogy az ott lévő sejtek egy része elpusztul. A stroke egyik fajtája az agyvérzés – vérzéses stroke.

A betegség tünetei igen különösek lehetnek, és hirtelen jelentkeznek. Stroke-ról árulkodhat a beszélgetőpartner hirtelen jelentkező beszédértési és hangképzési zavara, a test egyik felének zsibbadása, az azonos oldalon lévő végtagok érzéketlensége.

Ugyancsak gyanúra adhatnak okot a hirtelen támadt látásproblémák, a szédülés, az erős fejfájás, illetve a térbeli tájékozódás zavara.

Ha nem tudod eldönteni, hogy valóban stroke-kal állsz-e szemben, a következő gyorsteszt segíthet. Három egyszerű dologra kell megkérned a veszélyeztetett személyt: mosolyogjon, beszéljen, emelje fel egyszerre mindkét karját.

Ha bármelyik nehézséget okoz számára, azonnal hívnod kell a mentőket.
A túl későn felismert stroke rokkantsághoz vezethet, de sajnos hazánkban a harmadik leggyakoribb haláloki tényező is – a szívbetegségek és a rák után.

A záróizmok elengedése, bevizelés

Talán mind közül a leginkább zavarba ejtő a spontán vizeletürítés – felnőtt ember esetében. Amennyiben ezzel nagyjából egy időben összeesik a beteg, az csaknem teljes bizonyossággal a vérkeringés leállását jelenti. Értesítsd a mentőket – korábbi cikkünkben arról olvashatsz, pontosan milyen információkra lesznek kíváncsiak a mentők -, majd segítségnyújtás előtt győződj meg a helyszín biztonságos voltáról.

Ilyen esetben meg kell próbálnod kitapintani a nyak oldalán futó verőeret – arteria carotis communis. Ha nincs pulzus és légzés, el kell kezdeni nyomni a mellkast: ennek pontos menetéről itt találsz részletesebb információt! Az új protokollok szerint laikusok esetében a befúvásos lélegeztetést nem kell végezni.

Forrás: femina.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük