Kategóriák
Hírek

Korai metforminnal a PCOS ellen

A metformin, egy közkedvelt, cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer korán elkezdett, hosszútávú szedése megelőzheti vagy késleltetheti a PCOS (policisztás ovárium szindróma) serdülőkori kialakulását. A PCOS a termékeny korú nők 7-10 százalékát érinti, a meddőség egyik leggyakoribb oka.

kep (689)

”A PCOS tünetei gyakran a serdülőkorban jelentkeznek előszőr, rendszertelen menstruációk, pattanások, szőrösödés formájában”  – magyarázza az első szerző, Lourdes Ibánez, a Barcelonai Egyetem gyerekgyógyász professzora. ”Úgy gondoljuk, a betegség kialakulásának kritikus időszaka a gyermek- és pubertáskor, amikor jelentős mennyiségű zsír rakódik le a szervezetben. Ennek hatására a petefészkekre túl sok inzulin hat, ami meggátolja a tüszőrepedést, hím nemi hormont kezd termelni, mely a PCOS tüneteit okozza.”  A közlemény a Clinical Endocrinology & Metabolism  című szaklapban jelent meg.

38 alacsony születési súllyal született, korai pubertáson átesett lányt vontak be a vizsgálatba. Az vizsgálták, hogy mennyire hatékony a metformin kezelés, ha korai vagy későbbi időpontokban kezdik el a kezelést. Az egyik csoport, 19 8 éves lány négy éven át naponta kapott metformint,. míg a másik csoportban csak öt év elteltével kezdték meg a gyógyszerelést, ők 13 évesen egy évig kapták a gyógyszert.

Az első csoportban a kezelés hatékonyabban előzte meg a korai szőrősödés kialakulását, a hím nemi hormonok túlsúlyát és a PCOS kialakulását. A metformin, ha a pubertás megfelelő időpontjában kapja a gyermek, befolyásolja az anyagcserét, kevesebb zsír rakódik le a májban és a has területén, vélik a kutatók. Egyre több figyelem irányul a PCOS korai, megelőző jellegű kezelésére, a diétát, testedzést és metformin kezelést már a fiatal lányoknál is alkalmazni kell. A vizsgálatok több centrumban folynak Spanyoloszágszerte és Belgiumban.

Forrás: betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük