Kategóriák
Életmód

A testkép javításával hatásosabb a diéta

Angliában a férfiak és nők egynegyede, Amerikában pedig egyharmada elhízott. Az elhízás növeli a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát, és jelentős mértékben csökkenti a várható élettartamot. Az International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity folyóiratban megjelent új tanulmány azt mutatta, hogy a testkép javításával fokozható a diétán és testmozgáson alapuló fogyókúrás módszerek hatékonysága.

kep (691)

A Lisszaboni Műszaki Egyetem és a Bangor Egyetem kutatói túlsúlyos és elhízott nőket kértek fel egy egyéves fogyókúrás programon való részvételre. A nők fele általános egészségügyi felvilágosítást kapott a megfelelő táplálkozásról, stressz-kezelésről és az öngondoskodás jelentőségéről. A másik felük egy 30 hetes csoportfoglalkozáson vett részt, amelyen a testmozgás, az érzelmi evés, a testkép javítása és a fogyókúrával kapcsolatos korlátok kérdéseit taglalták.

A viselkedési intervenciós csoportban a nők azt tapasztalták, hogy testképük javult és csökkentek a testük méretével és alakjával kapcsolatos aggodalmaik. A kontroll csoporthoz képest jobban tudták önállóan kontrollálni evésüket, és sokkal többet fogytak: átlagosan 7 százalékot a kontroll csoport 2 százalékos átlagához képest.

Dr. Teixeira, a műszaki egyetem kutatója elmondta, hogy a testképpel kapcsolatos problémák nagyon gyakoriak a túlsúlyos és elhízott emberek esetében, ami vigasztaló evéshez vezet, és akadályozza a fogyást. A kísérlet erős összefüggést mutatott ki a testkép javulása és az étkezési szokások pozitív változásai között. Ez azt bizonyítja, hogy testünk egészségesebb értékelése nagyon fontos tényezője a fogyás fenntartásának, ezért a testképet minden fogyókúrás programnak figyelembe kell vennie.

Forrás: betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük