Hozzávalók:
- A rétegezéshez:
- 500 g fejes káposzta
- 50 g vöröshagyma
- 10 g fruktóz
- 20 g olaj
- só
- őrölt bors
- A tésztához:
- 50 g margarin
- 1 + 1 db tojás
- 350 g finomliszt + 50 g a nyújtáshoz
- 100 g Graham-liszt
- 250 ml tej
- 1 mokkáskanál fruktóz
- 25 g élesztő
- 50 g reszelt sajt
- só
- késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés:
Reszeljük apróra a káposztát. Egy lábosban, felforrósított olajon a fruktózt pirítsuk világosra. Futtassuk meg rajta az apróra vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a káposztát, sózzuk, borsozzuk. Nagy lángon, sűrűn kevergetve kb. 15 perc alatt pirítsuk meg.
A tésztához az élesztőt egy mokkáskanál fruktózzal kevés langyos tejben futtassunk fel. A liszteket vegyítsük a szódabikarbónával, sózzuk, majd a margarinnal morzsoljuk el. Adjunk hozzá egy tojást, az élesztőt és a többi tejjel formázzuk tésztává. Kelesszük meleg helyen a duplájára.
Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki téglalapformára. A káposzta felét egyenletesen terítsük rá, majd minden irányból hajtsuk középre a tésztát. Negyedóra elteltével ezt a műveletet még egyszer ismételjük meg. Az újabb hajtogatás után ismét pihentessük a tésztát negyedórát.
Ezután kb. 2 centi vastagra nyújtsuk ki, közepes méretű szaggatóval szúrjuk ki. A leeső darabokat ismét összegyúrva folytassuk a műveletet, amíg a tészta elfogy.
Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, felvert tojással kenjük meg a tetejüket. Reszelt sajttal szórjuk meg, és előmelegített sütőben, közepes fokozaton süssük kb. 25 percig.
Megjegyzés:
Fotó és recept: Cukorbetegek nagy süteményeskönyve