Kategóriák
Desszert Receptek

Káposztás pogácsa cukorbetegeknek is

Hozzávalók:

  • A rétegezéshez:
  • 500 g fejes káposzta
  • 50 g vöröshagyma
  • 10 g fruktóz
  • 20 g olaj
  • őrölt bors
  • A tésztához:
  • 50 g margarin
  • 1 + 1 db tojás
  • 350 g finomliszt + 50 g a nyújtáshoz
  • 100 g Graham-liszt
  • 250 ml tej
  • 1 mokkáskanál fruktóz
  • 25 g élesztő
  • 50 g reszelt sajt
  • késhegynyi szódabikarbóna

káposztás pogácsa

Elkészítés:

Reszeljük apróra a káposztát. Egy lábosban, felforrósított olajon a fruktózt pirítsuk világosra. Futtassuk meg rajta az apróra vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a káposztát, sózzuk, borsozzuk. Nagy lángon, sűrűn kevergetve kb. 15 perc alatt pirítsuk meg.
A tésztához az élesztőt egy mokkáskanál fruktózzal kevés langyos tejben futtassunk fel. A liszteket vegyítsük a szódabikarbónával, sózzuk, majd a margarinnal morzsoljuk el. Adjunk hozzá egy tojást, az élesztőt és a többi tejjel formázzuk tésztává. Kelesszük meleg helyen a duplájára.
Ezután lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki téglalapformára. A káposzta felét egyenletesen terítsük rá, majd minden irányból hajtsuk középre a tésztát. Negyedóra elteltével ezt a műveletet még egyszer ismételjük meg. Az újabb hajtogatás után ismét pihentessük a tésztát negyedórát.
Ezután kb. 2 centi vastagra nyújtsuk ki, közepes méretű szaggatóval szúrjuk ki. A leeső darabokat ismét összegyúrva folytassuk a műveletet, amíg a tészta elfogy.
Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, felvert tojással kenjük meg a tetejüket. Reszelt sajttal szórjuk meg, és előmelegített sütőben, közepes fokozaton süssük kb. 25 percig.

Megjegyzés:

Fotó és recept: Cukorbetegek nagy süteményeskönyve

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük