Kategóriák
Hírek

Mely környezetszennyező anyagok okozhatnak cukorbetegséget?

A talajvízben lévő arzén módosítja egy enzim működését, ami befolyásolja a hasnyálmirigy inzulintermelését. A szakemberek általában kiegyensúlyozatlan táplálkozás és mozgáshiány következményeként gondolnak a 2-es típusú cukorbetegségre, noha nagyjából 50 gén képes olyan polimorfizmust előidézni a DNS-ben, ami mostoha környezeti körülmények hatására hozzájárulhat a kórkép kialakulásához – fogalmaz Marta Ostrosky Wegman professzor, a Mexikói Nemzeti Egyetem biomedikusa.

„Ez nem azt jelenti, hogy a környezetszennyezés mindenkinél diabéteszt vált ki. Csak azoknál, akik hajlamosak a polimorfizmusokra” – magyarázta a szakember.

clairvoyant-nature-nature6

Wegman professzor hozzátette, hogy vannak olyan anyagok, amelyek hozzájárulhatnak az elhízás vagy a cukorbetegség kialakulásához.

Ilyenek például a növényvédő szerek, a kadmium és a biszfenol-A is, amelyek genetikai szintű változást idézhetnek elő.

A legismertebb ezek közül az arzén, ami több országban is szennyezi a csapvizet. A kutatásnak otthont adó Mexikóban például a bányászat és az ásványkincsek túlzott kiaknázása a szennyezés fő forrása.

Az egyetem munkatársai 20 év alatt végzett különböző vizsgálatok alapján kimutatták, hogy az ilyen vízből ivók hajlamosabbak a cukorbetegségre, mivel az arzén módosítja a calpain 10 enzim működését – ez pedig megváltoztatja a hasnyálmirigy inzulin-kiválasztását.

Laboratóriumi kísérletek során be is bizonyosodott, hogy aki arzénnal szennyezett vizet iszik, annak a teste nehezebben hasznosítja a glükózt, ennélfogva megnő a cukorbetegség kockázata.

forrás: noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük