Kategóriák
Életmód

Nem függ össze a változókor és a cukorbetegség

A menopauzának rendkívül csekély befolyása van arra, hogy egy nőnél kialakuljon a cukorbetegség – állapította meg egy tanulmány.

Akár természetes úton következik be a menstruáció elmaradása, akár a petefészkek eltávolítása okozza, az ezen átesett nők nincsenek a korábbinál nagyobb mértékben kitéve a diabétesz veszélyének. A kutatók 1 237 középkorú nő vizsgálata után jutottak erre a következtetésre.

”A menopauza nem növeli meg a cukorbetegség esélyét. Ez csupán az idősödés egy lépése, semmi extra kockázatot nem rejt magában.” – mondta el a kutatás vezetője, Catherine Kim, a Michigani Egyetem munkatársa.

Korábban úgy gondolták, hogy a klimax utáni magasabb tesztoszteronszint könnyen vezethet diabéteszhez. Az új kutatás ennek ellentmond. A vizsgálatban részt vevő nők valamennyien glükóz-intoleranciában szenvedtek, amely a cukorbetegség előszobájának tekinthető. Kiderült azonban, hogy megfelelő gyógyszeres kezeléssel és az életforma megváltoztatásával minimálisra csökkenthető a baj megjelenésének kockázata.

A menopauza a menstruációs ciklus befejeződését, egyben a teherbeesés lehetőségének megszűnését jelenti. Átlagosan 50 éves kor körül következik be.

flower3

A kutatás az amerikai Diabétesz Prevenciós Program keretében zajlott. Külön érdekessége, hogy mind a természetes úton, mind a petefészek-eltávolítás következtében lezajlott klimaxot megfigyelte, ám az adatokat külön kezelték. A korábbi vizsgálatokba vagy csak egyik csoportot vonták be, vagy nem tettek különbséget közöttük.

Az eredmények azt mutatták, hogy míg a változókor előtt álló nők 11,8 százalékánál jelent meg a cukorbetegség, addig a természetes módon klimaxolók körében ez az arány 10,5, a műtéten átesettek között pedig 12,9 százalék volt. Azoknál azonban, akiknél az operációt követően megszűnt az ösztrogén termelődése, és az életformájukon is változtattak, rendkívül kevés esetben, mindössze 1,1 százalékban alakult ki a betegség. Mindez különösen meglepő annak fényében, hogy a petefészek-eltávolítás után a legtöbb nő hormonpótlást kap, az orvosok szerint pedig különösen ki vannak téve mindenfajta egészségi problémának. Éppen ezért ebben a témában még további kutatások szükségesek.

”Fontos, hogy az orvosok felhívják betegeik figyelmét az életforma megváltoztatásának szükségességére, és arra, hogy a menopauza nem jelenti azt, hogy cukorbetegek lesznek.” – vélik a kutatók.

A tanulmány a Menopause című folyóirat augusztusi számában jelenik meg.

forrás: betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük