Kategóriák
Hírek

Már a terhesség előtt megnő a cukorbetegség kockázata, ha ezt eszed

A legfrissebb kutatási eredmények szerint az olajban sült ételek rendszeres fogyasztása terhesség előtt növeli a nőkben a terhességi diabétesz kialakulásának kockázatát.

A Diabetologia szaklapban megjelent kutatás során több mint 21 ezer egyes terhességet vizsgáltak az Egyesült Államokban egy évtized alatt. A terhességek közül közel 850 esetben alakult ki terhességi diabétesz.

Az eredmények azt mutatták, hogy azokban a nőkben, akik a terhességük előtt hetente egy-három alkalommal fogyasztottak olajban sült ételeket, 13 százalékkal magasabb volt a terhességi diabétesz kockázata, mint azokban, akik hetente legfeljebb egyszer fogyasztottak ilyen ételeket.

kep (611)

Harmincegy százalékkal magasabb volt a terhességi diabétesz kockázata azokban, akik hetente négy-hat alkalommal fogyasztottak olajban sült ételeket a terhességük előtt, és a kockázat több mint a kétszeresére ugrott azokban, akik hetente legalább hét adag ilyen ételt fogyasztottak.

A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy bár vizsgálatuk kapcsolatot mutatott ki az olajban sült ételek és a terhességi diabétesz kialakulása között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést.

A terhességi diabétesz kockázata még a testtömeg-index számításba vétele után is fokozott maradt az olajban sült ételeket rendszeresen fogyasztó nők esetében, bár így sokkal alacsonyabbnak bizonyult a kockázat. A kutatásból ezen kívül az is kiderült, hogy az olajban sült ételek és a terhességi diabétesz összefüggése sokkal erőteljesebb az éttermi ételek esetében, mint a házi ételek esetében.

forrás: noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük