Kategóriák
Életmód

A terhességi cukorbetegség jelentheti, hogy az apuka is cukorbeteg?

Egy hosszú ideje tartó tanulmány érdekes mintákat fedezett fel, miszerint azoknál a kismamáknál, akiknél kialakult a terhességi diabétesz, nagyobb eséllyel lehet később 2-es típusú cukorbetegség.

Ezt a felvetést korábbi tanulmányok is alátámasztják, azonban egy új szerint a veszély kiterjedhet az édesapákra is

A Kanadai McGill Egészségközpont, vizsgált meg rengeteg orvosi leletet 1990 és 2007 között, majd véletlenszerűen elkülönítettek egy csoportot és azt két részre bontottak az alapján , hogy mely kismamáknál alakult ki a terhességi cukorbetegség és melyeknél nem ez több mint 70890 apukát és anyukát jelentett.

Father Holding Infant 2002
Father Holding Infant 2002

A kísérlet 2012 márciusában ért véget. Azon apukák, akinek a párjánál kialakult a terhességi cukorbetegség, 5,2%-uklán alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, míg abban a csoportban, ahol az anyuka „egészséges” maradt csak 3,9%-nál alakult ki.

Ez a 33%-os eltérés, a kutatók szerint elég jelentős, ahhoz hogy feltételezni lehessen, hogy a terhességi cukorbetegség kiváltó oka lehet a 2-es típusú cukorbetegségnek mind az anyukánál, mind az apukánál.

A kutatást vezető Dr. Kaberi Dasgupta, elmondta, hogy környezeti okai is lehetnek az eredménynek, hiszen a párok, hasonló étkezési, életviteli szokásokkal rendelkeznek, hasonló tevékenységeket végeznek, illetve a hozzáállásuk a világhoz is gyakran megegyezik, azonban ezen tényezőket nehéz figyelembe venni, így további kutatásokat szeretnének végezni e téren.

Forrás: http://www.diabetes.co.uk/news/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük