Kategóriák
Hírek

Egész CSI labor kellett az ország cukormentes tortájának bevizsgálásához

Már évek óta minden augusztus 20-án bemutatják az ország tortája mellett az ország cukormentes tortáját is, ami idén a barackos buboréktorta nevet kapta és baromi jól néz ki. Biztos nagyon finom is. Viszont ahhoz, hogy elnyerje az ország cukormentes tortája címet, ahhoz nem elég, hogy szép és finom legyen, egészségesnek is kell lennie, úgyhogy a kóstolás mellett egy laboratóriumban is szét kell cincálni minden tortát.

orszagtorta20153

A laboratorium.hu részletesen leírja, hogy a torta elemeit milyen eljárásokkal és főleg a Helyszínelőkben látott menő eszközökkel vizsgálták, hogy kiderüljön, milyen tápértékű a barackos buborék.

  • az alap paramétereket, (zsír, fehérje, víztartalom, hamutartalom) „klasszikus” analitikai módszerekkel vizsgálják, de nem csak hagyományos laboratóriumi eszközökkel, lombikokkal, kémcsővel és a pipettával. A zsír kinyerése egy több ciklusban dolgozó, teljesen automata berendezésben történik a minta savval történő feltárása után.
  • A fehérjetartalom meghatározását is egy automata rendszerrel, egy modern titráló berendezéssel végzik a minta roncsolása után, egy kis trükkel vegyítve: valójában szerves nitrogén tartalmat mérnek, és a fehérjetartalmat ezen értékből számolják ki.
  • A cukrokat és cukoralkoholokat elválasztástechnikával mérik – jelen esetben folyadékkromatográfiát, törésmutatón alapuló detektorral csatolva.
  • Az egyetlen paraméter, amelyet nem közvetlenül mérnek, az a szénhidrát. Ezt kerülőúton derítik ki, úgy, hogy megmérnek minden szükséges paramétert, majd kivonják 100 százalékból, így a fennmaradó rész adja a szénhidrát mennyiségét. Ez így sokkal pontosabb és megbízhatóbb eredményt ad, mintha a közvetlen, ám magasabb bizonytalansági fokú vizsgálati módszert alkalmaznák.

Az egész laborozásra azért van szükség, mert az ország Cukormentes Tortája csak a Magyar Dietetikusok Országos Szövetség által jóváhagyott alapanyaglistából készülhet, az alapján pedig egy szelet tortának 11,8 g szénhidrátot és 278 kcal-t szabadna tartalmaznia. A laborban kiderült, hogy tényleg ennyi van benne. Reméljük, azért a laboránsok meg is kóstolhatták a tortát.

forrás: index.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük