Kategóriák
Életmód

Első gyógyszer a női szexualitás visszaállításáért

Az amerikai gyógyszer- és élelmiszer ellenőrző hatóság (Food and Drug Administration röviden FDA) engedélyezte, az első női szexuális vágyat növelő gyógyszer forgalmazását.

A vitás döntést, sok doktor és női egyenlőség szószólói üdvözölték, míg mások felelőtlennek és veszélyesnek ítélik.

A kis flibanserin névre hallgató rózsaszín pirulát Addyi néven fogják forgalmazni, Október 17-től, nyilatkozott a készítője a Sprout Pharmaceuticals (SP). A naponta szedendő gyógyszert, a menopauza előtt bekövetkezett hipoaktív nemi vágy betegség kezelésére találták ki, ami igazából nem más, mint, egy eddig megmagyarázhatatlan, hírtelen szexuális vágy csökkenés a hölgyeknél.

Addyi egy mérföldkő véleményem szerint- mondta Cynthia Whitenhead az SP vezérigazgatója. Évtizedek óta nők milliói vártak egy olyan orvosi megoldásra, ami segít visszanyerni szexuális vágyaikat.

irresistible-things-women-do-1074026-TwoByOne

Az Addyi forgalmazását egyébként már kétszer utasította el az FDA, ami miatt több vád is érkezett ellenük, miszerint ez a viselkedés szexista, hiszen elsőre jóváhagyták a Viagra és más szerek forgalmazását, ami a férfiak szexuális életét segíti. Az orvosok és a női egyenlőség szószólói ettől az eredménytől azt várják, hogy megnyílnak a kapuk további kutatások felé, hiszen nyilvánvalóan több választási lehetőséget kell biztosítani a nőknek.

Azonban nem mindenki tartja teljesen biztonságosnak az új szert, hiszen a kísérlet alatt, voltak résztvevők, akik elájultak, mások tántorogva, szédelegve keltek fel, ami igen veszélyes lehet, a reggel autóval közlekedő hölgyek számára, mind magukra mind másokra nézve. Ezeken a tényeken kívül pedig még fennáll a veszélye a hosszú távú mellékhatásoknak, hiszen alapjaiban az Addyi egy pszichoaktív gyógyszer, melynek napi szedése az évek alatt bizony tehet károkat. Mindemellett a gyártó bizakodó, hogy a biztosító cégek, illetve egészségpénztárak ugyan olyan mértékű támogatást, fognak nyújtani, mint a Viagrára és társaira, hiszen ha tényleges eredményt akarnak a hölgyek, akkor napi szinten akár egy éven keresztül is szedni kell a készítményt. A gyógyszer havi viszonylatban körülbelül 30 és 70 dollár közötti összegbe fog kerülni, ami átszámítva durván 8-18 ezer forint.

Forrás: http://www.npr.org/sections/health-shots/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük