Kategóriák
Hírek

A gluténérzékenység 6 jele

A gluténérzékenység felismerése és a cöliákia diagnosztizálása nem könnyű feladat, különösen a betegség kezdeti szakaszában. Gyakran a tesztek sem adnak helyes eredményt, pedig a beteg már érzékeli a tüneteket.

A hagyományos vértesztek a 6 polipeptidből csak egyet vizsgálnak, a gliadint. De emellett a betegséget még okozhatja az agglutinin, glteomorphin, gituenin, prodynorphin és az omega gliadin.
gluten-free-sandwich-bread-gluten-free-zen-4288x2848
A gluténérzékenység hat gyakori tünete:
1, Emésztőrendszeri és emésztési problémák: puffadás, túlzott gázképződés, hányinger, székrekedés, émelygés, hasi görcsök.
2, Fejfájás, migrén.
3, Fibromyalgia: izom és kötőszövet fájdalom.
4, Hangulatváltozás, érzelmi kitörések.
5, Neurológiai tünetek: szédülés, egyensúlyzavar, fáradtság, bizsergés, zsibbadás.
6, Étkezés után jelentkező fáradtság.
Akinél a fenti tünetek jelentkeznek, természetesen forduljon orvoshoz, azonban, ha nem sikerül diagnózist felállítani, érdemes egy 60 napos gluténmentes diétát kezdeni. Ha a diéta hatására a tünetek csillapodnak vagy elmúlnak, átmenetileg vissza kell térni az eredeti étrendre, hogy kiderüljön, valóban az étrend megváltoztatása okozta-e a tünetek múlását.
Ha a betegség kiderül, ez életre szóló gluténmentes diétát jelent. A glutén enteropátia vagy mostani nevén cöliákia ezen felül hajlamosít a rosszindulatú nyirokmirigy betegségek (limfómák) kialakulására is. Gyakran társul vérszegénységgel, fogyással a nem kezelt betegség.
forrás: http://betegsegek.drtihanyi.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük