Kategóriák
Életmód

Holt-tengeri mártózás javíthat a vércukorszinten

Már egy rövid Holt-tengeri mártózás is segíthet csökkenteni a vércukorszintet és javíthatja a cukorbetegek egészségi állapotát izraeli kutatók előzetes eredményei szerint.

A Ben-Gurion Egyetem egészségügyi tudományokkal foglalkozó fakultása munkatársainak vizsgálódása új eredményekkel szolgált a Holt-tenger rendkívül sós vizének előnyös hatásairól, amelyek már korábban is ismertek voltak olyan betegségek kezelésében, mint a pikkelysömör – idézte a Háárec című izraeli lap kedden.

Az egyetemi kutatásban 2-es típusú cukorbajban szenvedő 14 ember vett részt, koruk 18 és 65 év között mozgott. A résztvevők a Holt-tenger 35 Celsius-fokra melegített vizével feltöltött medencében töltöttek el 20 percet. E rövid fürdőzés alatt is 13,5 százalékos csökkenés mutatkozott a vércukorszintben az átlagban 163 milligramm/deciliter 151-re apadt rögtön a fürdés után. Egyórányi mártózás után 141,4 mg/dl volt az érték.

pic (28)

Ezzel szemben a résztvevőknél nem mutatkozott ilyen kedvező hatás, amikor 20 percet ”normális” vízben töltöttek el: a glükózszint nem változott, ámbár egyórányi fürdőzést követően volt változás.

A kontrollcsoportban szereplő hat egészséges emberre sem a Holt-tenger vize, sem pedig az ”édes” víz nem gyakorolt semmilyen hatást.

A kutatók azt is bizonyították, hogy a rendkívül sós víz nem változtatott a vér egyéb értékein, így a az inzulinszinten, a kortizonszinten és a C-peptid szintjén sem.

A szakemberek az eredmények dacára hangsúlyozták, ezen a ponton még korai következtetéseket levonni.

Forrás: www.betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük