Az olaszok kedvelt fogása a lasagne, de ma már nálunk is igen népszerű étel. Ha kedveli a paradicsomos tésztákat, de bolognaihoz vagy milánóihoz épp nincs kedve, készítsen lasagnét! Számtalan fajtája létezik: süthet gombás, céklás, cukkinis, túrós, sajtos, kelkáposztás, krumplis, spenótos vagy akár almás lasagnét is.
Spenótos Lasagne:
- 450 g fagyasztott spenót
- 1 tojássárgája
- 1 tasak sajtszósz alap
- 1 konzerv kockázott fokhagymás paradicsom paradicsomszószban
- 4 gerezd fokhagyma
- fél csomag lasagne tészta
- 2,5 dl tej
- 20 g margarin
- só
- bors
- oregánó
- bazsalikom
- reszelt sajt a tetejére
- 1 tejben áztatott zsemle
Elkészítése:
Először felolvasztjuk a spenótot, majd összekeverjük egy tojássárgájával, a tejben áztatott zsemlével és a 4 gerezd zúzott fokhagymával.
A margarint és a sajtszósz alapot összekeverjük, a tejet hozzáöntjük, és addig keverjük, amíg sűrű nem lesz. Félretesszük a szószt, és hagyjuk, hogy kicsit magától is sűrűsödjön.
Addig a paradicsomszószt egy tálba beleöntjük, ízlés szerint szórunk bele oregánót, bazsalikomot, sót és borsot, majd összeturmixoljuk.
Egy nagyobb jénai tál (vagy magas peremű tepsi) alját kibéleljük a száraz lasagne tésztával. Nem kell aggódni, nagyon szépen megpuhul a sütőben, és az sem baj, ha a tészta eltörik. Ráöntjük a paradicsomszósz felét, arra megint teszünk egy réteg tésztát, majd rá a sajtszósz 1/4-ét és a spenót 2/3-át. Erre egy újabb réteg tészta, a maradék paradicsomszósz, majd megint tészta, és végül a maradék sajtszósz és spenót.
200 fokos, előmelegített sütőbe 15 percre betesszük, majd megszórjuk a reszelt sajttal, és visszatesszük a sütőbe. Ha már szép barna a sajt, és a tészta is megpuhult (villával ellenőrizhetjük) ki lehet venni, picit hűlni hagyni és már fogyaszthatjuk is!
Forrás: www.receptneked.hu