Hozzávalók:
- 1 csokor zsenge csalán
- 1 kisebb póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 krumpli
- só
- őrölt fehér bors
- szerecsendió
- 2 zöldségleveskocka
- 2-3 ek olaj
- 2 dl tejföl
- 1 l víz
Elkészítése:
A csalánleveleket csipkedjük le a száráról, majd mossuk meg, és csepegtessük le. (Lehetőleg kesztyűben végezzük el, mert különben a csalán összecsípi a kezünket.)
A póréhagymát vékonyan szeleteljük fel, a fokhagymát vágjuk fel apróra, a krumplit pucoljuk meg, és vágjuk kisebb kockákra.
Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt póréhagymát, és pároljuk üvegesre. Amikor már üveges a hagyma, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd a krumplit is. Keverjük alaposan össze, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg egy csipet szerecsendióval, adjuk hozzá a leveskockát, és öntsük fel a vízzel.
Ezután forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Ekkor vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a tejfölt, majd botmixerrel pépesítsük.
Ezután tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, de forralni már nem kell.
Tipp:
amíg fő a leves, készíthetünk hozzá tojásmetéltet a következő módon: egy tojást üssünk bele egy tányérba, majd ízlés szerint sózzuk, és villával verjük fel alaposan. Ezután egy palacsintasütőben forrósítsunk fel egy teáskanál olajat, öntsük bele a felvert tojást, majd süssük mindkét oldalát szép pirosra.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd csavarjuk, és ízlés szerint szeleteljük fel. (Én két tojásból készítettem, és külön sütöttem meg mindegyiket.)
Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, majd adjuk hozzá a tojásmetéltet, és úgy kínáljuk.
A tejfölös csalánkrémleves kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 1 g
Szénhidrát: 5 g
Zsír: 5 g
Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.
Forrás: www.receptneked.hu