Hozzávalók:
A tésztához:
- 8 tojásfehérje
- 4 tojássárgája
- 150 g eritritol
- 45 g durumbúza liszt
- 20 g cukrozatlan kakaópor
- 20 g vaj
A szederzseléhez:
- 60 dkg szeder
- 15 dkg eritritol (a szeder meglehetősen savanyú volt, kóstolással teszteltem, hogy mennyire kell édesíteni)
- 3 g zselatin
A kókuszmousse-hoz:
- 2 dl kókusztej
- 4 tojássárgája
- 80g eritritol
- 4 dl cukrozatlan habtejszín
- 110 g kókusz
- 10 g zselatin
Elkészítése:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk az eritritolt. Az olvasztott vajat összekeverjük a sárgájával, majd ezt hozzáadom a fehérjéhez. Végül óvatosan belekeverem a lisztet és a kakaóport.
180 fokon kb 30 percig sütöm (tűpróba).
Szederzselé:
A szedret botmixerrel pépesítjük, majd az eritrollal sűrűre főzzük. Szűrőn átpasszírozom, hogy a magok ne legyenek benne. A zselatint 1 dl vízzel elkeverjük, a közben sűrűre főzött szederhez adjuk és addig melegítjük, amíg a zselatin fel nem olvad.
Kókuszmousse:
A habtejszínt kemény habbá verek, és hűtőbe teszem. 1,9 dl kókusztejet elkezdek melegíteni, majd amikor forr, tartalék lángra teszem és belekeverem az eritrollal elkevert tojássárgáját, és amint ismét felforr, belekeverem a kókuszt és az egy dl hideg kókusztejjel elkevert zselatint. Összeforralom, majd amikor kihűlt a habtejszínnel összekeverem.
Összeállítás:
A piskótát 3 lapra vágom, az alsó lapot megkenem a szederzselé 3/4- vel, majd ismét tortalap következik, amire jön a kókuszmousse, végül ismét piskóta. A torta tetejét megkenem a maradék szederzselével, az oldalát pedig kókuszmousse- al.
Dekorálás:
Kókuszchipset (cukormentes) teszek az oldalára és a tetejére, legvégül a tetejét szederrel is dekorálom.
Tipp:
Érdemes kóstolgatni az édesítéshez, különösen a szederzselét, mert függ a gyümölcs édességétől is.
Forrás: www.receptneked.hu