Kategóriák
Életmód

A cukorbeteg láb

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos, az idegrendszer károsodásával járó szövődménye, amely minden harmadik cukorbeteget érinti. Mivel ez a tünetegyüttes érzékelési zavarokat is okoz – a betegek azt érzik, amit nem kellene, és nem érzik, amit valóban kellene – sokszor csak túl későn vesznek tudomást a problémáról.
pic (92)

A korai diagnózis és az időben megindított kezelés azért fontos, mert remélhetően csökkenteni fogja a diabéteszes idegrendszeri károsodás miatt végzett lábamputációk számát. A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30 százalékát érinti, vagyis hazánkban legalább 150 ezer embert. Jó tudni, hogy az elváltozás kezelhető, így a súlyos következmények elkerülhetők!

Fájdalom és zsibbadás

Az idegrendszeri károsodás három típusát különböztetjük meg: a motoros (mozgatóidegeket érintő) neuropathiát, az autonóm neuropathiát, amely a vegetatív (akaratunktól független) idegrendszert károsítja, és a szenzoros (érzőidegeket érintő) neuropathiát.

Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, a gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat, valamint a verejtékképző rendszert. Az autonóm neuropathiában szenvedő cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint a neuropathia-mentes cukorbetegek között. A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket, például nyugalmi állapotban jelentkező fájdalmat, illetve érzészavart, zsibbadást tapasztalnak. Az érzéskiesés súlyos kockázatot jelenthet, hiszen a kisebb-nagyobb sérülések a lábon, a talpon észrevétlenek maradnak, az alattomosan kialakuló fertőzések pedig nehezen gyógyíthatók.

A neuropathia a lábamputációk 85 százalékért tehető felelőssé, ami Magyarországon jelenleg 2000-3000 elveszített lábat jelent évente. A műtétek túlnyomó többsége elkerülhető volna, ha időben diagnosztizálnák és kezelnék a betegséget.

Neuropathia központok

A diabéteszes idegkárosodás, a neuropathia diabetica teljes körű diagnosztizálására 1998. óta Budapesten, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikáján működő, országos feladatokat ellátó Neuropathia Központ nyújt lehetőséget, mely a legfelszereltebb diagnosztikai labor az országban. A klinika világviszonylatban is kiemelkedő tudományos kutatómunkát végez a neuropathiával kapcsolatban. Mára túlterheltté vált, így a vizsgálatra váró betegek egyre növekvő száma újabb neuropathia szűrőállomások létrehozását tette szükségessé.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban a szenzoros és autonóm neuropathia diagnosztizálására alkalmas új centrum várja a betegeket a súlyos idegrendszeri szövődmény szűrésére. A Regionális Neuropathia Centrum Győr-Moson-Sopron megye mellett a Nyugat-Magyarországon élő, elsősorban Komárom-Esztergom, Veszprém  és Vas megye lakosságát látja el. Megnyitásához a Wörwag Pharma diagnosztikai eszközökkel: a két és fél millió forint értékű Neurometerrel, diagnosztikai csomaggal, valamint betegenként 1500 forint értékű Neuroteszttel járul hozzá.

legs

Módszerek és eszközök

A diabéteszes neuropathia egyes esetekben egyszerű eszközökkel diagnosztizálható, máskor azonban szükség lehet bonyolultabb vizsgálatokra is, mint amilyen a Neurometer, MEDOC, pedobarográf vagy a z autonóm szív-érrendszeri vizsgálatokra szolgáló Ewing-tesztek.

A szenzoros neuropathia kialakulásának első figyelmeztető jele lehet a vibrációérzet csökkenése. Ennek megállapítására szolgál a kalibrált hangvilla, melyet egy normális hangvillától egy numerikus mérésre szolgáló skála különböztet meg. A vizsgálat során a villát rezgésbe hozzák, majd a beteg lábán csontos alapra helyezik. A beteg akkor jelez a vizsgálatot végző személynek, amikor már nem érzi a rezgést, a vizsgáló ekkor leolvassa a 8-fokú skálán szereplő értéket. Ha ez az érték 6-os, akkor fenn áll a szenzoros neuropathia gyanúja, ha 5-ös vagy annál alacsonyabb, akkor ez a betegség biztos jele.

Egyszerű vizsgálati eszköz a 10 g súlyú nylon monofilament, amely a nyomásérzet vizsgálatára szolgál. Az eszközt 90 fokos szögben 1,5 másodpercig kell a vizsgálati helyre, a talp több pontjára helyezni. Jól bevált módszer a talpi fekély előrejelzésére.

Érzékenyebb, de egyúttal költségesebb is a Neurometerrel végzett vizsgálat, amellyel az áramérzet küszöbértékét határozzák meg. Használata során 1 cm átmérőjű elektródapárokat helyeznek el a mutatóujjon vagy az öregujjon kétoldalt szimmetrikusan, és kisfeszültségű, egyenáramú elektromos ingert alkalmaznak. Az áramerősséget fokozatosan addig emelik, amíg a vizsgált személy az ingerlést megérzi. A vizsgálatot a felső és alsó végtagon három különböző frekvencián végzik. A műszerrel a neuropathia korai és késői stádiuma is kimutatható.

healthy-legs

A bőr hideg-meleg érzetétének vizsgálatával a korai szenzoros neuropathiás károsodást mutatja ki. A Tip-Therm egyik vége fém, a másik műanyag polimer. A fémes véget az egészséges emberek hidegebbnek érzékelik a műanyagnál, a neuropathiás betegek viszont nem éreznek különbséget a két anyag hőmérséklete között.

A neurotip a fájdalomérzet vizsgálatára alkalmas, steril, tompa tű, amelynek bőrhöz érintésével az orvos azt vizsgálja, hogy a beteg reagál-e.

A neuroteszt az autonóm neuropathia és a diabéteszes láb szindróma korai kimutatására alkalmas önellenőrző teszt.

A vizsgálati eszközökkel idejében felfedezhető az idegrendszeri elváltozás, és gondos kezeléssel megelőzhető a láb amputációja.

Megelőzés

Cukorbetegeknek különösen fontos a kényelmes cipő, amely sehol sem nyomja a lábat, és a gondos lábápolás. Időnként ajánlatos tükörrel ellenőrizni a nehezen elérhető részeket, a talpat, és az esetleges sérüléseket, valamint a nyomásnak kitett részeken kialakuló fekélyeket kezelni kell. A sérülések elkerülése végett a körömvágást és a tyúkszem eltávolítását érdemes szakemberre, gyógypedikűrösre bízni. A diabétesz súlyos szövődményeinek leghatásosabb megelőzése azonban a jól beállított terápia, a normál tartományban tartott vércukorszint.

Forrás: www.gyogyline.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük