Kategóriák
Hírek

Rövidesen elérhetővé válik egy merőben új gyógyszer a primer hiperkoleszterinémia kezelésére

Az Amerikai (FDA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szinte egy időben, július havi ülésén jóváhagyta az alirocumab injekciós készítmény forgalomba hozatalának engedélykérelmét. A készítmény injekcióként formulált: 75 mg/ml és 150 mg/ml injekciós oldat, fecskendőben és injekciós tollban.

ID:49063448
A hatóanyag az alirocumab, lipid-módosító hatású monoklonális antitest, ún. proroprotein konvertáz-szubtilizin/kexin típus-9 (PCSK9). Ez a fehérje szabályozza az LDL-receptorok körforgalmát a májsejtek felszínén. A PCSK9-kötődés révén az alirocumab növeli a máj felszínén az LDL-receptorok számát, így csökken a szérum LDL-koleszterin szint. Az alirocumab alkalmazásának előnye, hogy olyan betegeken is képes csökkenti az LDL-koleszterin szintet, akiknél ez maximális sztatin dózis mellett sem érhető el, vagy nem tolerálják a sztatinok alkalmazását. A terápiás javallat:

  •  primer hiperkoleszterinémia. (heterozigóta típus),
  •  kevert diszlipidémia (ez a diabéteszben előforduló leggyakoribb zsíreltérés),
  •  monoterápiában, vagy kombináció részeként olyan lipidcsökkentő kezelés mellett, ahol sztatin-intolerancia áll fenn, vagy a sztatinok adása valamely ok miatt eleve kontraindikált

 Alkalmazás: havi egyszeri injekció formájában.

A fontosabb mellékhatások: felső légúti tünetek, viszketés, lokális injekciós reakciók. Az alirocumab alkalmazása mellett oly mértékű lehet a koleszterincsökkentő hatás, amelynek hosszú távú biztonságossága egyelőre nem igazolt.

Hatása a szív-érrendszeri morbiditásra és mortalitásra egyelőre nem tisztázott. Rövidesen várható – először augusztus végén az FDA részéről – a hasonló hatású evolocumab forgalomba hozatali engedélye is. (A hazai forgalmazás időpontjára nézve még nincsenek információk – a referáló megjegyzése).

Forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük