Kategóriák
Hírek

A cukorbeteg nőknek 40 százalékkal nagyobb esélye van a koszorúér-betegségre – állítják a Délkeleti Egyetem (Kína) munkatársai

A cukorbetegség ismert kockázati tényezője a szívbetegségnek, azonban idáig nem merült fel nemi különbség a témában. Most Dr. Xue Dong és munkatársainak felmérése arra a megállapításra jutott, hogy a vércukor-rendellenesség szívet érintő következményei súlyosabbak nőknél, mint férfiaknál. Eszerint cukorbeteg nők esetén a szívroham és a mellkasi fájdalom magasabb kockázatával kell számolni. Vagyis kijelenthető, hogy cukorbetegek esetén igenis szükséges a nemi preferenciák alkalmazása.

pic (210)

A munkacsoport két előadásban ad számot eredményeiről az Európai Cukorbetegséget Tanulmányozó Társaság stockholmi tudományos találkozóján. A kínai kutatók 19, 1966 és 2014 között megjelent tanulmány adatait összesítve vonták le következtetéseiket. A fókuszba ily módon 11 millió cukorbeteg esetet vontak be, Észak-Amerikából, Európából és Ázsiából.

Az összesen 106 ezer szívinfarktus és mellkasi fájdalom alapján az elemzés rávilágított, hogy nőknél mintegy 38 százalékkal magasabb a kockázat. A kutatás nem tett különbséget az 1-es (autoimmun alapú) és a 2-es típusú (inzulinrezisztencia miatti) cukorbetegség között. Mindazonáltal, a kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy vizsgálatuk csupán leíró jellegű, az ok-okozati kapcsolatra nem világít rá.

www.vital.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük