Kategóriák
Életmód

A fiatalkori cukorbetegség és az alkohol

A gyermekkorban kezdődő cukorbetegség halálozása az utóbbi évtizedekben lényegesen csökkent, de a fiatal felnőttkorban cukorbajossá válók sokszor drog vagy alkohol áldozataivá válnak. Finn kutatók szerint ez főleg a mai társadalom túlságosan megengedő viselkedésének következménye.

pic (205)

A gyermekkorban vagy fiatal felnőttkorban kezdődő, 1-es típusú cukorbetegség gyakran súlyos egészségügyi problémát, gyakoriak a szövődményei. A korai fölismerés és a korszerű kezelés azonban lényegesen megváltoztatta a betegek túlélési esélyeit.

Valma Harjutsalo és munkatársai ezt a változást mérték fel Finnországban, ahol az 1-es típusú cukorbetegeket a diagnózis pillanatától gondosan nyilvántartják. A munkacsoport 17 306 cukorbeteg sorsát vizsgálta, akik 1970 és 1999 között még nem múltak el 30 évesek. A betegek egészségi állapotának alakulását átlagosan 21 éven keresztül követték.

Az adatok azt mutatták, hogy 1970 és 2007 között a gyermekkorban kezdődő cukorbetegség kezelési eredményei jelentősen javultak, sokkal kevesebb fiatal beteg halt meg, mint a korábbi időszakban. A kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy ritkábban fordultak elő a cukorbaj szövődményei, mint a régebbi évtizedekben.

pic (206)

A kedvező gyermekkori eredményeket beárnyékolta, hogy a fiatal felnőttkorban cukorbeteggé váló páciensek sorsa ugyanebben az időszakban határozott romlást mutatott. A finn statisztika azt igazolta, hogy fiatal felnőttkorban az 1-es típusú cukorbetegek halálozása növekedett, és a halál oka az esetek 39 százalékában alkoholizmus vagy kábítószer volt.

”Ezek az adatok világosan mutatják, milyen fontos a szoros orvos-beteg kapcsolat és a fiatal betegek folyamatos tájékoztatása az alkohol veszélyeiről, különösen a jelenlegi társadalomban, ahol a rendszeres és gyakran jelentős alkoholfogyasztás általánosan elfogadott” – írják dolgozatukban a kutatók, melyet a British Medical Journal közölt.

Forrás: www.betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük