Kategóriák
Hírek

A túl sok zajtól is romlik az egészségünk

Egy újabb brit kutatás került a nyilvánosság elé: a rendszertelen étkezés, a mozgásszegény életmód és a káros szenvedélyek mellett a túlzott zaj is rombolhatja egészségünket!

A kutatók 2003 és 2010 között vetették össze az utcai zajról szóló adatokat és a szív- és érrendszeri betegség miatt Londonban kórházba kerülők adatait. A kutatás során összevetették az összes ilyen jellegű megbetegedési és halálozási okot a betegek szomszédságában lévő utca zajszintjével. A vizsgálati időszak alatt 400 494 kórházi felvétel történt szív- és érrendszeri betegségek miatt.

pic (240)

Az utcai forgalom zajának való folyamatos kitettség, az állandó zajterhelés növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát és a halálozást is – jelentik brit kutatók.

A kutatók 2003 és 2010 között vetették össze az utcai zajról szóló adatokat és a szív- és érrendszeri betegség miatt Londonban kórházba kerülők adatait, és megvizsgálták az összes szív- és érrendszeri megbetegedési és halálozási okot a beteg szomszédságában lévő utcai zaj szintjével. A vizsgálati időszak alatt 400 494 kórházi felvétel történt szív- és érrendszeri betegségek miatt.

Az 55 decibel alatti átlagos zajszinthez képest a 60 decibel fölötti szint összefüggésbe hozható a stroke miatti kórházi felvételek emelkedésével – 5 százalékkal magasabb ez az arány a 25 és 74 év közöttiek körében, és 9 százalékkal magasabb a 75 évnél idősebbek körében. A halálozás 4 százalékkal magasabb volt a zajos környéken élők esetében.

A European Heart Journal című folyóiratban publikált tanulmányban az életkori, a nemi, a társadalmi-gazdasági, a nemzetiségi, a dohányzási szokásokat és levegőszennyezést is vizsgálták.

A hatvan decibel nem különösen hangos, hasonló egy teli étteremben lévő zajhoz. A kutatók viszont azt állítják, hogy az évekig tartó, folyamatos zaj felhalmozódó hatásai már jelentősek.

A publikáció vezető szerzője, Jaana I. Halonen a London School of Hygiene and Tropical Medicine intézet kutató munkatársa elmondta, hogy a zaj miatti kockázatnövekedés kicsi volt a hagyományos rizikófaktorokhoz képest, mint például a fizikai inaktivitás vagy a magas vérnyomás, ám mégis kimutatható, 4 százalékos növekedéssel járt.

Forrás: www.life.hu, www.szivderito.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük