Kategóriák
Hírek

Húsz emberből csak egy egészséges a világon

A világon húsz emberből csak egy egészséges, 95 százalék legalább egy betegségről panaszkodik, minden harmadik több mint öt bajjal küzd – derült ki egy hosszú távú, nagy léptékű amerikai kutatásból.

pic (253)

A nyavalyák egy ideje állandók

A Betegségek Globális Terhei (Global Burden of Disease Study, GBD) című tanulmány a témáról készült legátfogóbb, legrészletesebb munka, a Lancet brit orvosi hetilap hétfői száma tette közzé.

A munka 1990 és 2013 között készült, 23 év alatt a bajok alig változtak: derékfájás, depresszió, vashiányos vérszegénység, nyaki fájdalom, időskori hallásgyengülés okozták világszerte az egészséggel kapcsolatos legnagyobb gondokat, melyeket a “betegséggel élt években” (Years Lived with Disability, YLD) mérnek.

Depresszió és derékfájás

pic (254)

Az iparosodott országok lakói leggyakrabban derékfájástól, az esések következményeitől, nyaki fájdalmaktól, krónikus bronchitisztől és depressziótól szenvednek. Ezeket követi a hallásromlás, a migrén, a szorongás, a diabétesz és az Alzheimer-kór.

Az esések nálunk különösen sok bajt okoznak

A kutatók hangsúlyozták, hogy Közép-Európában az esések a betegségterhek átlagosnál nagyobb arányát idézik elő. A világon 2013-ban a mozgásszervi bajok – leggyakrabban hát- és nyakfájdalmak, ízületi gyulladások – jelentették az összes betegség felét.

Hosszan húzzuk betegen

A vizsgált időszakban az egész világon nőtt a betegséggel élt évek száma – mintegy 530 millióról 760 millióra – a népesség növekedése és az idősödés miatt. A világ népességén belül a betegek aránya az 1990-es egyötödről egyharmadra nőtt.

Szorongás és diabétesz

A szegény országokban más betegségek vezetik a listát: a karibi térségben a szorongás gyakori.Mexikóban, Nicaraguában, Panamában és Venezuelában a diabétesz. Kambodzsában, Nicaraguában és Ruandában a háború és a konfliktusok idézik elő a bajokat, Vietnamban még mindig ez utóbbi a második leggyakoribb betegségcsoport. Fekete-Afrikában a HIV és az AIDS miatt emelkedik a betegségek terhe.

Rengeteg embert sújtanak apróbb bajok is

A statisztika nemcsak a súlyos betegségekről számol be. Az emberiség egytizede szenved nyolc egészségügyi problémától, többek közt a fogszuvasodástól (2,4 milliárdan), a stresszes fejfájástól (1,6 milliárdan) és a vashiányos vérszegénységtől (1,2 milliárd).

Forrás: www.origo.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük