Kategóriák
Hírek

Már erre sem telik? Ezt kell vinni a terheléses cukorvizsgálatra

A terhességi cukorbetegség – más néven gesztációs diabétesz – olyan szénhidrátanyagcsere-rendellenesség, amelyet a várandósság alatt diagnosztizálnak, és a szülést követően jellemzően megszűnik.

A kezeletlen terhességi cukorbetegség egészségtelen mértékben növeli a születési súlyt, nagyobb eséllyel vezet császármetszéshez, az újszülöttnél gyakrabban fordulnak elő olyan komplikációk, mint a sárgaság, a légzési zavarok, az alacsony vércukorszint.

Terheléses cukorvizsgálat az SZTK-ban

Egy budapesti felmérés szerint hazánkban közepesen magas a betegség előfordulása: 6,4%-os gyakorisággal mutatható ki a fővárosi kismamák körében.

pic (299)

A szénhidrátanyagcsere-rendellenesség szűrésére szolgáló terheléses cukorvizsgálatot általában a várandósság 24-28. hete között végzik el, mivel azonban korábban diagnosztizált inzulinrezisztenciám miatt magasabb kockázatú csoportba tartoztam, az orvosom javaslatára korábban, a 14. héten megcsináltattam.

75 gramm cukor receptre

Senki sem szereti, ha tűvel szurkálják, így én sem rajongtam különösebben az ötletért. Amikor azonban a doki az SZTK-ba szóló beutalóval együtt receptre felírta a vizsgálathoz szükséges 75 gramm cukrot, önkéntelenül is felnevettem. Átfutott az agyamon, hogy óvatosan rákérdezek, tűt és vizet ne vigyek-e, de aztán lenyeltem a belőlem kikívánkozó pimaszságot.

Búcsúzóul még figyelmeztettek: citromot is vigyek magammal, mert anélkül ihatatlan lesz. Megköszöntem az alapos felkészítést, majd másnap reggel elmentem egy még cukrosvíz-mentes vérvételre, amely során csak az éhgyomri vércukrot nézik. Délutánra meglett az eredmény: bőven a kritikus 7 mmol/l alatt volt, így következő nap újabb két tűszúrás várt rám. No meg a ragacsos limonádé.

Kismamák soron kívül

Az SZTK falán nagybetűkkel virít: “Kismamákat soron kívül fogadjuk!” Így azon mesterkedtem, hogy lehetőségeimhez képest minél jobban kitoljam a pocakom, de természetesen nem úsztam meg, hogy egy középkorú férfi belém kössön.

Szerencsére még mielőtt komolyabb szóváltásba keveredtünk volna, bentről már hallottam is nővér egész folyosót betöltő hangját: Jöjjenek a kismamák és a terheléses cukorvizsgálatra várók! Mondtam az úrnak, hogy eszerint halmazati vagyok, sajnálom.

Első körben egy előző napról már jól ismert újabb éhgyomri cukorvizsgálat várt, majd miután levették a vért, készségesen nyújtottam a laboros nők felé a cukrot és a citromot. Nem számítottam rá, hogy utóbbi így egészben komoly megrökönyödést vált ki belőlük: Hát ezt így nem tudjuk belefacsarni a pohárba!

Pregnant woman and doctor.

A női táska elmaradhatatlan tartozéka: bicska

A rekeszizmaimat újra a pár nappal korábbi, cukorreceptes nevetés csiklandozta, de gyorsan beláttam: itt jobb, ha elfojtom az ingert – láthatóan nem voltak humoruknál.

Anyám jutott eszembe, aki – már nem érheti meg legújabb unokájának születését, de – egy nagyon hasznos dologra megtanított: a női táskában mindig kell lennie kisbicskának. Fél kézzel elkezdtem a táskám alján kaparászni, és hopp: egy pillanat múlva meg is lett a szükséges eszköz.

A cukros citromos löttyöt a kezdeti nehézségeket követően azt hiszem, rekordidő alatt felhajtottam, mert a laborosnő elégedett pillantást vetett rám. Nem is nagyon mertem finnyáskodni, a szigor és az idő szorítása ott remegett a levegőben.

Szerencsére nem kellett két órát várnom helyben, hazamehettem, hogy aztán 120 perc múlva újra visszatérjek a tett helyszínére. Ekkor már alig páran lézengtek a váróban, senki nem hőbörgött, miért megyek előre. És bár két nap alatt harmadszor is véremet vették, aminek köszönhetően kicsit úgy éreztem magam, mint egy tésztaszűrő, a laborból kijőve elégedetten hátradőltem: na, ez is kipipálva.

7,8 mmol/l alatt vagy felett?

Más kérdés, hogy a terheléses cukorvizsgálat éppen két hete volt, de mivel a háziorvosom közben lebetegedett, és sem az asszisztensnőjét, sem a helyettesítő orvost nem érem utol, máig jótékony homály fedi, hogy a 120 perces eredményem 7,8 mmol/l alatt van-e. Sebaj, talán majd a jövő héten!

Forrás: www.femina.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük