Kategóriák
Hírek

Egy cukorka a gyomorsav és a reflux ellen

Az egész éjszakán keresztül szájban lévő cukorka segít a visszacsorgás tünetmentesítésében – állítják a London College kutatói.

A vizsgálatban 50 alany vett részt, akiknél egy speciális cukorkát használtak, melynek ízét a cukormentes rágók egyik alapanyaga, a xilitol biztosította. Korábbi vizsgálatok szerint a xilitol képes semlegesíteni a gyomorsav hatását, így merült fel annak potenciális alkalmazása a gyomorvisszacsorgás (gasztro-özofageális reflux) kezelésében. Maga a szindróma a keserű érzet mellett a gyomor égésével jár, és kiváltó okaként a nyelőcsőzárás elégtelenségét szokás megemlíteni. Statisztikai adatok szerint a reflux-betegség az emberek egyötödét érinti, és a súlyproblémák hajlamosítanak kialakulására.

pic (324)

A kutatók szerint a xilitol elrágása növeli a nyálban az alkalikus összetevők mennyiségét, ezáltal képes semlegesíteni a savas hatást. Emellett a xilitol növeli a nyál mennyiségét is, a nyelés hatására pedig a falat gyomorba jutását követően zárul a nyelőcső. A reflux eddigi megoldása a gyomorsav-termelés gyógyszeres csökkentésére irányult, de súlyosabb esetekben sebészi beavatkozás is felmerül. Jelen módszer jóval kevésbé tűnik megterhelőnek. A reflux nem csupán az életminőséget rontja, de a rák kialakulásának kockázatát is növeli.

Forrás: www.noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük