Kategóriák
Hírek

Könnyen megelőzhető a cukorbetegség miatti vakság

Ma még világszerte a szürke hályog miatt veszítik el a világon a legtöbben a látásukat, húsz éven belül azonban a cukorbetegség lehet a vakság fő oka, miután az előrejelzések szerint drá­maian emelkedik a diabéteszesek száma. Erről Németh János, a Szemorvostársaság alelnöke, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának egyetemi tanára, a hazai vakságellenes Vision 2020 program vezetője beszélt a látás világnapja alkalmából.

A szakemberek előrejelzését azok a diabétesszel foglalkozó szakemberek által közzétett prognózisok is alátámasztják, amelyek szerint a cukorbaj a világ egyik leggyorsabban terjedő krónikus betegsége: a diabéteszesek számát 2012-ben 371 millióra tették, ami 2035-re 592 millióra emelkedhet.

pic (363)

Hazánkban a 2011-es népszámlálás idején 10 500 vak, csaknem 74 500 gyengénlátó, illetve 20 500 egyik szemére vak ember élt. Évente mintegy hatezren veszítik el a látásukat, és jelenleg még az időskori makuladegeneráció – az éleslátás helyének elfajulása – , a cukorbetegség és a zöld hályog a vakság, illetve a látásromlás három fő oka, de a cukorbaj nálunk is átveheti a vezető szerepet. Annak ellenére, hogy – mint arra Németh János felhívta a figyelmet – a cukorbetegek látásromlása akár 90-95 százalékban is megelőzhető, és ehhez minden feltétel adott, hiszen hazánkban a szakrendeléseken térítésmentes a szemészeti szűrés. A probléma csak az, hogy a dia­béteszes esetek egy részét – egyesek szerint akár a felét – fel sem ismerik, így a betegek maguk sem tudják, hogy például a látásuk romlását éppen a cukorbaj okozza.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi, mintegy 750 ezer diagnosztizált cukorbeteghez képest akár majdnem 1,5 millióan is érintettek lehetnek. A professzor hozzátette: a már diagnosztizált cukorbetegek számára a szemészeti szűrés mellett alapvetően fontos, hogy minél inkább betartsák az orvosi utasításokat, mert így sokkal nagyobb az esélyük arra, hogy elkerüljék a súlyos, akár szemészeti szövődményeket. A vércukorszint beállítása mellett a vérnyomás, illetve a vérzsírok szintje is jelentős százalékban javítja vagy éppen rontja ere az esélyt. A klinika kutatócsoportja áprilisban országos szűrőprogramot indított, amelyben mintegy 3600, ötven év feletti lakosnál végeztek ingyenes szemészeti vizsgálatot, vércukormérést és kérdőíves felmérést. Ennek alapján a tervek szerint jövő tavaszra egy reprezentatív adatbázis jöhet létre a lakosság szemészeti állapotáról.

Forrás: www.magyaridok.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük