Kategóriák
Életmód

Cukor-detox: Így szokj le az édes méregről

Ha már kicsit is foglalkoztál az egészséges étkezéssel, biztos találkoztál azzal a kifejezéssel, hogy a finomított cukor méreg a szervezetnek. De azt is tudod, hogy miért mondják ezt, illetve pontosan mik tartoznak ebbe a kategóriába? Most segítünk eligazodni ebben az édesség-káoszban.

Finomított cukor = időzített bomba

Elsőre talán túlzásnak hangzik, de az egyszerű cukrok valóban legalább olyan károsak, mintha rendszeresen dohányoznál. A finomított cukrokat a szervezet ugyanis csak nehezen tudja feldolgozni, és a cukor molekulái utána is rengeteg káros folyamatot indítanak be. A cukor például kivonja a kalciumot a szervezetedből, de a többi vitamin felszívódását is csökkenti. Sőt immunrendszerünk hatékony működését is meggátolja. Ezenkívül a cukorfogyasztás felelős a szervezet elsavasodásáért és természetesen a cukorbetegség kialakulásáért is. Arról nem is beszélve, hogy a bőröd egészségének is árt, mivel a cukormolekuláktól a kollagénrostok veszítenek feszességükből, így a bőröd hamarabb kezd megereszkedni és ráncosodni.

pic (362)

Rejtett cukrok

A helyzetet tovább rontja, hogy manapság rengeteg élelmiszert cukor hozzáadásával állítanak elő, ráadásul mindenféle álcázott néven tüntetik csak fel az összetevők között, így szinte észrevétlenül is a kelleténél több cukrot fogyasztunk. Gondoltad volna például, hogy a ketchup és a salátaöntet is igazi cukorcsapda? Ezentúl vásárlásnál tanulmányozd át alaposan minden félkész termék címkéjét, és ha az összetevők listáján második vagy harmadik helyen a glükóz, fruktóz, malátaszirup, cukornád-szirup vagy dextróz szavakat látod, inkább tedd vissza a polcra! Sajnos a sokáig egészségesnek hitt barna cukor vagy méz sem igazi alternatíva, mert hosszútávon ezek is káros hatásúak. Édesítésre jelenleg a stevia vagy a xilit a legjobb, mivel ezek jóval kevésbé emelik meg a vércukorszintet.

Szabadulj meg a felesleges cukroktól!

Az egyetlen módszer, amivel csökkentheted a finomított cukrok káros hatását, ha minimálisra csökkented a cukorfogyasztásodat, vagy akár teljesen kiiktatod az étrendedből. Dietetikusok szerint még annak is érdemes végigcsinálnia egy cukor-detox kúrát, aki nem kifejezetten édesszájú, mivel a 21 napos kúra remekül tehermentesíti a szervezetet. A 3 hetes kúra viszont igazi akaraterőt kíván, hiszen rengeteg étel tiltólistás a cukrokon kívül. Nem lehet fogyasztani alkoholt, pékárut, gyümölcsöt (maximum a savanyú almát és grépfrútot), tésztát, krumplit és tejtermékeket (a benne lévő tejcukor miatt) sem. A 21 nap lejárta után gyümölcsöket, tejtermékeket ugyanúgy ehetsz, de a finomított szénhidrátokat továbbra is kerülni kell. Ha viszont egyik nap elcsábulsz és valamilyen tiltott élelmiszert eszel, elölről kell kezdened a 21 napot. De ha sikerül végigcsinálni, a szervezeted nemcsak tele lesz energiával, de sokkal fittebb és egészségesebb leszel, sőt a bőröd is kisimul, és későbbi komolyabb betegségek kialakulását is megelőzheted.

Forrás: www.wellnescafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük