Kategóriák
Hírek

A férfiak hajlamosabbak a 2-es típusú cukorbetegségre

A Glasgowi Egyetem munkatársai felfedezték, hogy a férfiak biológiailag miért fogékonyabbak jobban a 2-es típusú cukorbetegségre, mint a nők.

pic (361)

A Diabetologia oldalain közölt tanulmány szerint a nőkhöz képest férfiaknál a testtömeg-index (BMI) kisebb fokú növekedése is elég a kockázatfokozódáshoz. A titok nyitja a zsírszövet eloszlásában rejlik, mely férfiaknál főként a májat, és a deréktájat érinti. Ugyanakkor nőknél a zsírraktárak a bőr alatt vannak, főként a combom és a csípőtájon. Vagyis a nőknek nagyobb mértékben kell elhízniuk ahhoz, hogy a cukorbetegség szempontjából kiemelten veszélyes tájékon is zsírfelesleg alakuljon ki.

A 2-es típusú cukorbetegség során a vér túl sok cukrot tartalmaz, ami a szervezet vércukorszint-szabályozási mechanizmusának zavara miatt alakul ki. Ezt az állapotot kapcsolatba hozzák egyes szervek (például a máj és az izmok) elzsírosodásával. A korábbi vizsgálatok megállapították, hogy főként középkorúak esetén figyelhető meg nemi eltérés, melyre magyarázatot adhat Naveed Sattar professzor és munkatársainak megállapítása, miszerint a férfiaknál már kevesebb testtömeg-növekedés is elegendő a nem kívánt hatás eléréséhez.
A vizsgálat során 51 920 cukorbeteg férfi és 43 137 cukorbeteg nő adatait elemezték a testtömeg és a BMI szempontjából (ez utóbbi a testtömeg és a testmagasság alapján számítható). Az elemzés megállapította, hogy a cukorbeteg hölgyeknek általában magasabb volt a BMI-értéke mint a férfiaknak (33,69, illetve 31,83).

Forrás: www.betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük