Kategóriák
Életmód

Út a cukorbetegséghez: az IR

Az inzulinrezisztencia ma már szinte népbetegségnek számít, mely az egész szervezet működésére hatással van. Sokan egyfajta divatbetegségnek tartják, ám ha nem vesszük elég komolyan, akkor nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, de akár 2-es típusú cukorbetegséggé nőheti ki magát.

pic (08)

Inzulinrezisztencia esetén óriási szerepe van a megfelelő, személyre szabott táplálkozásnak, hiszen a betegség kialakulásában döntő jelentőségű az egészségtelen étrend, valamint az elhízás. Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa szerint a komplex kezeléshez elengedhetetlen egy team munka, melyben orvos, dietetikus, edző, mentálhigiénikus, pszichológus közös erővel tud a páciensnek a leghatékonyabban segíteni. Az IR kezelése szempontjából döntő jelentőségű túlsúlyosak esetében, hogy a súlyvesztés elinduljon, és az optimális testsúlyt tartani is tudja a páciens. Már 5-10 százalékos testtömeg csökkenés is pozitív hatással van a vércukor- és inzulinszintre, lipid értékekre, menstruációs problémákra.

Az étrendben fontos szerepe van a szénhidrátoknak, melyeknek a mennyiségét és minőségét is figyelembe kell venni. Az alacsony glikémiás index-szel rendelkező alapanyagokat kell előtérbe helyezni, így a teljes kiőrlésű termékek, magas rost tartalmú alapanyagok, zöldségek ideális választásnak bizonyulnak. Hozzáadott cukrot tartalmazó termékek fogyasztását minimalizálni javasolt. A szénhidrátokon túl a zsírbevitel esetében sem mindegy, hogy mennyit és milyen típusát választjuk. Az állati eredetű zsírok helyett (szalonna, sertészsír, zsírdús tejtermékek) érdemes többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajok fogyasztását előtérbe helyezni, mint az extra szűz olíva olaj, lenmagolaj, dióolaj, tökmagolaj, illetve sótlan olajos magvakból napi egy marékkal fogyasztani. És az omega-3 zsírsav bevitel érdekében heti több alkalommal tengeri halat fogyasztani.
Az IR gyógyításánál bizonyos alapanyagok elhagyásán túl ügyelni kell arra is, hogy legalább 2, maximum 4 óra teljen el 2 étkezés között, és minden étkezés tartalmazzon egy kevés szénhidrátot. Így tudjuk elérni, hogy egyenletesen legyen a vércukor- és inzulinszint is a nap során.

Mozgás

jogging

A táplálkozás mellett a mozgásnak is kiemelt szerep jut az inzulinrezisztencia kezelésében, ugyanis a rendszeres pulzuskontrollált mozgás segít abban, hogy kevesebb inzulin felhasználásával elegendő glükóz jusson el a sejtekbe. A WHO ajánlása szerint hetente 150 percet kellene sportra szánniuk az egészséges embereknek. IR probléma esetén ez az idő 180 percre módosul, ami a betegség fokozódásával, vagy cukorbetegségbe való átlépésével tovább nő. Dávid Zsuzsanna, az Életmód Orvosi Központ gyógytornásza azonban a testmozgás nem csupán prevenciós, hanem terápiás oldalára is felhívja a figyelmet.
„Az inzulinrezisztencia gyógyításában óriási szerepe van a megfelelő edzésprogramnak, ugyanis a pulzuskontrollált kardió edzés csökkenti az inzulinszintet és fokozza a glükóz metabolizmust, ráadásul a mozgó izom egy olyan szervünk, ahol a szervezet közvetlenül tudja felvenni a glükózt, inzulin felhasználás nélkül”- magyarázza a szakember. Bár mindenféle mozgásforma pozitívan befolyásolja az inzulin hatását, ám tanulmányok bebizonyították, hogy az inzulinrezisztencia gyógyításában a mindennapos, közepes intenzitású programnak kiemelkedő a szerepe, melyet izomerő növelő gyakorlatokkal célszerű kiegészíteni.

Psziché

A betegséget sokan mentálisan is nehezen viselik, hiszen az inzulinrezisztencia amellett, hogy gyakran rossz közérzettel jár, több zavaró külső tünetet is produkál. Ilyen például a fokozott szőrösödés, ami akár az arcon, hason is megjelenhet, és mivel hormonális oka van, így a hagyományos szőrtelenítés nem vezet hosszútávon megoldásra. A nők önbizalomhiányát csak tovább fokozza a test szerte megjelenő pattanások, a családalapítási nehézségek, valamint a testsúlygyarapodás. Ez kihathat mind az önértékelésre, mind a párkapcsolatra, így sokak élete hullámvölgybe kerül. „Ahogy az összes betegség, úgy az inzulinrezisztencia is komoly befolyást gyakorol a beteg mentális egészségére. Mivel az IR hatással van a nőiesség megélésére fontos, hogy az illető szakemberrel meg tudja beszélni az érzéseit és az aggodalmait – mondja az Életmód Orvosi Központ munkatársa.

Életmódorvoslással hatékonyabb a kezelés

pic (10)

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az inzulinrezisztencia kezeléséhez az életmódváltozáson túl szükség lehet gyógyszeres terápiára is, melynek fajtájáról és dózisáról endokrinológus szakember dönt. Ám a gyógyuláshoz vezető út a legmegfelelőbb életmódprogram kialakításával érhető el, melyben mind az orvos, mint a dietetikus, edző, és a mentálhigiénikus szakember közreműködésére szükség van, így a beteg szakszerű megoldást kap az életmódjára vonatkozóan.

Forrás: www.vital.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük