Kategóriák
Mondd meg Cukrom

Rizikófaktorok

A BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM célja elsősorban az, hogy minél szélesebb körben elterjedjen az egészséges életmód. Úgy gondolom, a cukorbetegek tisztában vannak azzal, hogy melyek azok a legfontosabb krónikus betegségek, amelyek az egészségtelen életvitelhez köthetőek, mint a kardiovaszkuláris betegségek, a daganatos megbetegedések, és a cukorbetegség is. Sajnos mégis sokszor tapasztalom, hogy valaki tudja, hogy cukorbeteg, mégsem hajlandó ennek megfelelően élni, megvonja a vállát, hogy „nem bírok lemondani a csokitortáról”, „nincs kedvem edzeni”. Együtt dolgozom dr. Semjéni Mariann szakgyógyszerésszel, az ő statisztikáiból, az ő szavaival pár adat.

pic (29)

„Szóval pár adat:

1: Európában a magyar lakosságban is érvényesül az a nemzetközi tendencia, ami azt mutatja, hogy az elmúlt évek során 10- 40 %kal nőtt az elhízottak aránya. (WHO MONICA Project, Risk factors. International Journal of Epidemiology, 1989. 18 (Suppl 1): p. S46-S55.) . Ezen embereknek a BMI értéke 30, vagy afölötti. Sajnos egyre több gyermeknél figyelhetőek meg az elhízás okozta betegségek kezdetei. Ez a hatalmas arány egybeesik az életmód átalakulásával, beleértve az ülő életmód elterjedését, az étkezések megváltozását. Valójában Magyarország toronymagasan vezet az elhízottak számát tekintve Európán belül, a lakosság 28,2 %-a, vagyis minimum minden 4. ember elhízott.

2: Számos betegség köthető az elhízáshoz: ilyenek a már említett 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, érrendszeri- és szívproblémák, ízületi kopások, egyes daganatok, és persze a lelki betegségek egy része, önértékelési zavarok.

3: Nemsokára hazánkban egymillió 2-es típusú cukorbeteg lesz. Ez a lakosság több, mint 10 %-a.

4: Naponta 2 ember veszíti el a látását, és 7 amputációt végeznek Magyarországon a 2-es típusú cukorbetegség miatt.

5: Magyarországon minden második halálozás szív- és érrendszeri megbetegedésekkel függ össze, amelyek életmóddal összefüggő rizikói közé tartozik a dohányzás, a túlzott alkoholbevitel, a helytelen táplálkozás, és a mozgásszegény életmód. Ezek többek között okozzák a magas vérnyomást, a magas koleszterin- és vércukorszintet, az elhízást.

6: A 2-es típusú diabetes és az elhízás jelentősen növelik a béldaganatok, az emlődaganatok esélyét.

Mindössze 6 olyan adatot osztottam meg most veletek, amely mind arra hívja fel a figyelmet, hogy mekkora felelősségünk van az egészségünk megőrzésében azzal, hogy:

– ideális testsúlyt tartunk, elkerülve az elhízást,

– Ha kicsit elhíztunk megelőzhetjük a 2-es típusú diabetest az életmódváltással

– Kerülve a magas koleszterin- és vércukorszintet (káros, főleg állati zsiradékok, finomított szénhidrátok, pl fehérliszt, fehércukor elkerülése) jelentősen óvjuk szívünk, ereink állapotát

– Rendszeres, napi 30-60 perc mozgással nemcsak ízületeinket, izmainkat tarthatjuk karban, de sokat teszünk az egészségünk hosszú távú megőrzésében. Erre remek módszer a Bajnokok életmód.

Kérlek egyet nagyon vegyetek a szívetekre. Csak és KIZÁRÓLAG TE felelsz ezekben a rizikófaktorokban. Igen, sajnos az élet ennél bonyolultabb, sok minden befolyásolja az egészségünket. DE, ha azt megtesszük ami rajtunk múlik, és a gyerekeinket is erre tanítjuk, akkor nagy eséllyel frissen és fiatalosan megérhetjük az idősebb kort is, és a gyermekeinknek is ezt tudjuk továbbadni.

Legyünk őszinték: ki ne akarna táncolni az unokája esküvőjén?”

Nos, ezek voltak a statisztikai adatok. A probléma az, hogy nem vesszük komolyan ezeket igazán, amíg nem szorít eléggé a cipő, azaz, amíg nem alakul ki daganat, nincs szükség amputációra, holott mindenki tudja, milyen következményekkel jár, ha nem tesz meg mindent magáért az ember.

Valamit tudomásul kell venni, a cukorbeteg életvitelének olyannak kell lennie, mint egy élsportolóénak. Nincs edzés és a nap többi része, hanem valójában mikor kell odafigyelnie magára az élsportolónak és a cukorbetegnek egyaránt? A nap 24 órájában.

Legyetek bajnokok a mindennapokban!

Dr. Csábi Bettina
BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük