Kategóriák
Életmód

Kamillateával a cukorbetegség ellen

Napi három bögre kamillatea remek hatással van a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjére – derül ki a Nutrition szaklap egyik új tanulmányából. Az iráni Tabriz University of Medical Sciences kutatói azt vizsgálták, hogyan hat a kamilla a felnőttkori cukorbetegek glikémiás kontrolljára és antioxidáns-szintjére.

A tanulmány alapjául szolgáló vizsgálat során hatvannégy, 30 és 60 év közötti cukorbeteget vizsgáltak. A kísérlet során a főétkezések után azonnal meg kellett inniuk egy bögre kamillateát- tehát napi három bögrét, nyolc héten át. A vizsgálatban egy önkéntesekből álló kontrollcsoport is szerepelt, akik kamillatea helyett csak vizet ittak. Nyolc hét elteltével a kamillateát ivó csoportnak sokkal jobb HbA1c- és széruminzulin-szintje volt, valamint sokkal jobb antioxidáns-szintet mértek szervezetükben a vízivókéhoz képest.
Napi három bögre kamillatea remek hatással van a 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjére

A kutatók szerint mindez arra mutat, hogy a kamillatea hasznos lehet a cukorbetegséggel kapcsolatos kockázati tényezők csökkentésében, ugyanis rövidtávon mind az antioxidáns-szintet, mind pedig a glikémiás kontrollt javítja. Egyértelmű egészségügyi előnyről és hasznosságról azonban csak akkor lehet beszélni, ha a kamillatea hosszútávon tapasztalható hatásait is vizsgálhatják, a kísérleteket pedig nagyobb populációval is el tudják végeztetni.

Ezeket egye, ha cukorbeteg

A kamillatea cukorbetegségre gyakorolt pozitív hatását már korábban is megállapították japán kutatók, igaz, mindezt csak laboratóriumi patkányokon sikerült bizonyítani. A University of Toyama munkatársa, Dr. Atsushi Kato és társai szerint a kamillatea nemcsak csökkenti a vércukorszintet, hanem az abból adódó egészségügyi komplikációkat is megakadályozza, legyen szó vakságról, veseproblémákról, vagy akár idegi vagy keringésbeli problémákról.

Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük