Kategóriák
Életmód

Immunerősítés

A közösségben eltöltött első évet legtöbbször egymást követő betegségek nehezítik meg. Ám éppen a kiállott betegségek révén erősödik a gyermek védekező rendszere, mely az évek során fokozatosan épül fel.

 • Gyermekünk ellenálló képességét helyes étkezéssel is befolyásolhatjuk. Nemcsak a vitamindús, friss gyümölcs és zöldség, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása fontos.
 • Ügyeljünk arra is, hogy cukorból minél kevesebb kerüljön a család ételeibe és italaiba. A cukor megnehezíti az értékes tápanyagok felszívódását, és jelentősen csökkenti a falósejtek tevékenységét. Vagyis cukorevéssel, édességfogyasztással igencsak megnehezítjük védekező rendszerünk dolgát.
 • A betegségeket nem védhetjük ki, ha rossz idő esetén fűtött szobában tartjuk a gyereket egész nap. Ellenkezőleg: az fázik meg leginkább, aki nincs hozzászokva az időjárás viszontagságaihoz. Esőben, hidegben is mindennap mozogni kell legalább egy-egy órát a szabadban. A véredények a meleg szoba után a hidegben összehúzódnak, majd a melegben ismét kitágulnak. Ha ezt jól begyakorolja a szervezet, a hidegre helyesen reagál, s a megfázásnak semmi esélye sem lesz. Jobb tehát naponta kétszer is kimenni, mint egyszer túlságosan lehűlni.
 • A szauna hasonló hatást ér el, ezért ha tehetjük, és megkedveli a gyerek, éljünk hetente legalább egy alkalommal ezzel a remek immunerősítő lehetőséggel.
 • Hideg-meleg váltózuhany, a test erőteljes ledörzsölése is felpezsdíti a vérkeringést. Meleg zuhany után hat-nyolc másodpercig 18-20 Celsius-fokos vizet engedünk a végtagokra, majd törülközés után meleg gyapjúzoknit húzunk rájuk.
 • Elengedhetetlen a szoba gyakori szellőztetése, hogy megóvjuk az orrnyálkahártya épségét. A fűtött szobalevegő, a gyakori orrcsepphasználat, orrfújás kiszárítja az orrnyálkahártyát, így kevésbé lesz ellenálló a kórokozókkal szemben. A kellemetlen tüneteket hatásosan megelőzhetjük, ha reggel és este gyógyszertárban kapható fiziológiás sóoldatot cseppentünk az orrba.
 • Edzés hideggel és meleggel

  Azokkal a kórokozókkal szemben, amelyekkel már találkozott, némileg megtanult védekezni, így az első beteges évet követően várható, hogy kevésbé lesz érzékeny. Könnyű náthából viszont továbbra is évente többre számíthatunk.

  A gyógyszertárakban, boltokban sorakozó különféle multivitamin-készítmények reklámanyaga arról akar meggyőzni minket, hogy rendes napi táplálkozásunk mellett is szednünk kell ilyesmit, ha egészségesek akarunk maradni. Ez azonban szerencsére csak kivételes esetekben van így. Ha a kisgyerek hónapokon keresztül mindenféle zöldséget és gyümölcsöt elutasít, egyoldalúan étkezik (szinte kizárólag egy-kétféle ételt hajlandó fogyasztani), vagy huzamos ideig beteg, kérdezzük meg a gyerekorvos véleményét a vitaminpótlásról. Ilyen szélsőséges esetben indokolt lehet a táplálék kiegészítése, más esetben igyekezzünk természetes úton, ételekkel fedezni a vitamin- és ásványi anyag-szükségletet.Számos gyerekeknek készült ételféleséget eleve dúsítanak vitaminokkal (kakaópor, reggelizőpelyhek, gyümölcsjoghurt, italok). Ha összeszámolnánk ezeket a “rejtett” vitaminokat és ásványi anyagokat is, biztosan meglepődnénk. Jóléti társadalmunkban a túladagolás is mindennapos probléma. A napi 17 milligrammnál több vas emésztési problémákat, a túl sok C-vitamin hasmenést, hasfájást okozhat. A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) fel nem használt mennyisége elraktározódik szervezetünkben, ez mérgezéshez vezethet.
  A szülők gyakran aggódnak amiatt, hogy gyerekük sok zöldfélét elutasít, noha az is elegendő, ha három-négyféle zöldséget és valamilyen gyümölcsöt fogyaszt rendszeresen. Ha egyáltalán nem szereti a zöldségeket, adjunk burgonyát, gabonaféléket és tejtermékeket minden nap. Vegyük figyelembe, hogy a frissen szedett és nyersen fogyasztott zöldségek, gyümölcsök vitamintartalma magasabb. Felesleges, sőt káros cukorkaként szopogatni a multivitamin-tablettákat!

  Ne óvjuk a széltől!

  Ha a széltől is óvjuk a kisgyereket, állandóan fogjuk a kezét, és minden apró eséstől kímélni akarjuk, valójában még bizonytalanabbá, gyámoltalanabbá tesszük. Főként az anyák hajlamosak a túlóvó viselkedésre, az apák lendületesebben fognak hozzá a hancúrozós játékokhoz. Az örök kedvenc a vad kergetőzés, rohangálás, lesből támadás. Ez minden kicsit fellelkesít! Jöhet a vadász! – kiabálják a gyerekek, miközben “gyanútlanul” körbejárnak a szobában. A papa egyszer csak lesből rájuk támad, nagyot ordít, és elkapja, aki legközelebb áll hozzá. Amikor elbújik a gyerek, papa sokáig csak keres és keres, de aztán, ha rábukkan, alaposan megdögönyözi, és néhányszor a levegőbe is dobja áldozatát.
  Említhetnénk az alvó óriás esetét is, aki elszundikál a fűben vagy a szőnyegen. A kicsi felmászik rá, piszkálgatja, megpróbál belesni a lezárt szemhéjak mögé, végül várakozás teljesen leül valahol a papa gyomra tájékán. Pár másodpercnyi nyugalom után földrengés kezdődik, és a kis törpe csak dől, mint a zsák! Ha már két vagy három törpe is az óriásra támad, jöhet a bunyózás. Gyenge idegzetű mamák ilyenkor inkább távozzanak a helyszínről, és akkor se rontsanak be kétségbeesetten, ha hirtelen koppanás és vad sírás hallatszik. A helyzet ritkán súlyos, a harci sérülések pedig hozzátartoznak a játékhoz. A kék-zöld foltok hamar elmúlnak, az óriás és a törpék harca azonban örök érvényű igazságokkal szolgál…

  Forrás: www.babaszoba.hu

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük