David Baertől az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutató fiziológusától származik a nézet, miszerint a méz egyedülállóan hasznos tulajdonságai: a sebgyógyítás, a pihentető alvás, a köhögés csillapítása, a memória, a gondolkodás javítása mellett még a vércukorszint ellenőrzés alatt tartásában is képes segíteni.
Az inzulinérzékenység és a méz kapcsolata
A méz ugyanis képes arra, hogy fenntartsa a jó inzulinérzékenységet. Az inzulinérzékenység csökkenése az első jele annak, hogy a cukoranyagcsere felborult. És az inzulinérzékenység csökkenése, más néven inzulinrezisztencia miatt nemcsak cukorbetegség, de elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, sztrók (agyi katasztrófa) és magas vérnyomás fenyegeti az arra hajlamos embereket.
A kockázatok elkerülése
Az inzulinérzékenység megőrzése viszont csökkenti ezeknek a betegségeknek a kockázatát.
A bizonyíték
“Kísérleti bizonyítékok támasztják alá, hogy a méz fogyasztása – szemben más édesítőanyagokkal – javíthatja a vércukor-szint ellenőrzés alatt tartását és az inzulinérzékenységet” – jelentette ki előadásában David Baer.
Forrás: www.macosz.hu