Kategóriák
Életmód

Fokozott testmozgás és testsúlycsökkentést eredményező diéta javítja a policisztás ovárium szindrómás (PCOS) nők fogamzó képességét

Súlyfelesleggel rendelkező és kövér nők esetében gyakoribb a policisztás ovárium szindróma előfordulása, mely csaknem mindig negatívan befolyásolja a teherbe esést. Pennsylvania-i szülészek egy új vizsgálat keretében azt kutatták, hogy PCOS-ben szenvedő kövér nőknél milyen hatású lehet az anyagcsere helyzetre és a fogamzó képességre az életmód-váltás, vagyis a fokozott testmozgás és a kalória-szegény diéta. 

pic (83)

149 súlyfelesleggel rendelkező, kövér és elhízott (testtömeg index: 27-42 kg/m2) 18-40 éves, a PCOS-en kívül egyébként egészséges nőt három csoportra osztva három módon kezeltek: 50 nőnél életmód-váltást alkalmaztak fokozott testmozgással (heti 5 napon át tíz perccel kezdettaerob mozgás, melyet fokozatosan 35 perc tartamúra emeltek) és kalóriaszegény diétával, 49 nő ugyanezen életmód-váltás mellett fogamzásgátló tablettát is szedett, a maradék 50 nő pedig csupán fogamzásgátló tablettával lett kezelve. A kiindulásnál a metabolikus szindrómával rendelkezők arányai a következők voltak: 37, 42, ill. 29%.

A 16 hetes kúra után mindhárom csoport tagjai 4 héten keresztül klomifén citrátot kaptak ovuláció indukció céljából. Az ovulációs ráta a következőképp alakult a nők három csoportjában: az életmód-váltást gyakorló plusz fogamzásgátlót is szedőknél 67%, a csupán életmód-váltással élőknél 60%, a csupán fogamzásgátlót szedőknél pedig 46%. A különbségek szignifikánsak. Az életmódváltással és a kombináltan kezelt nőknél az élve szülés aránya 26, ill. 24% volt, míg a csupán fogamzás gátlással élők esetében ez csupán 10%-ot ért el.

pic (82)

Az életmód-váltással kezeltek két csoportjánál a testsúly átlag 6,5%-kal mérséklődött. E két csoport tagjainál nem nőtt a metabolikus szindrómások aránya, szemben a csak fogamzásgátlóval kezelteket, akik esetében ez megkettőződött. Ezzel együtt nőtt a triglicerid szintjük és csökkent azinzulin érzékenységük. (Hazánkban hasonlóan kezelik a PCOS-es nőket, de szinte kivétel nélkül mindenkinél javasolják a metformin szedését is – a referáló megjegyzése).

Forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük