Kategóriák
Hírek

Diabétesz világnap – a cukorbaj járványszerű méreteket ölt

A diabétesz világnapjához közeledve csütörtökön a MISEK-ben orvosok, dietetikusok tartottak előadásokat a cukorbetegségről. A betegek azt mondják, ez egy jó alkalom, hogy saját tapasztalataikat is megosszák egymással.
 kep (51)

Ocella Józsefné kiemelte, nagyon oda kell figyelni arra, mit eszünk. Persze, nem mindig sikerül száz százalékosan betartani az előírásokat, javaslatokat, de ő maga igyekszik az előírt szénhidrát-mennyiséget tartani.

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere betegség. Az 1-es típusa szomjazással, fogyással jár együtt. A 2-es típust viszont „néma gyilkosnak” is nevezik, mert évekig tünetmentes, így sokan elég későn jönnek rá, hogy cukorbetegek. Lichi Attila elmondása szerint 15 éve, véletlenül jött rá, hogy cukorbeteg. A koleszterin szintje miatt küldték el vérvételre, és akkor fedezték fel, hogy magas a vércukra.

A cukorbetegség ma már civilizációs betegség, de életmódváltással, odafigyeléssel elviselhető.Dr. Lukács Miklós, a MISEK főorvosa, diabetológus ismertette, az egészségtelen táplálkozás, a vegyi anyagok megsokasodása oda vezet – a mozgásszegény életmóddal együtt –, hogy az elhízás, hipertónia és a 2.es típusú cukorbaj járványszerű méreteket ölt.

Magyarországon csaknem nyolcszázezer embert érint a cukorbetegség és számuk folyamatosan nő. A diabétesz világnapot 2007 óta tartják.

Forrás: www.minap.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük