Kategóriák
Életmód

Cukorbetegség és szájhigiénia

A cukorbetegség fokozza a fogászati problémák kockázatát, nehezíti a szájban lévő baktériumok elleni küzdelmet. A magas vércukorszint ösztönzi a baktériumok szaporodását, és hozzájárul a fogíny betegségek kialakulásához, melyet leginkább a gyulladt, vérző vagy duzzadt fogíny, és az attól eltávolodó, laza fogak, valamint a krónikus rossz lehelet jellemez.

A jól kontrollált diabétesz segíti a száj egészségének megőrzését. A nem megfelelően kezelt cukorbetegség, vagy magas vércukorszint növeli a szájszárazság, fogíny betegségek, gombás fertőzések, illetve a fogak elvesztésének kockázatát. Mivel a fertőzések további vércukorszint emelkedést okozhatnak, a cukorbetegség kontrollálása még nehezebbé válhat. A száj egészségének megőrzése azonban segíthet a vércukorszint kezelésében.

kep (09)

Rendszeresen járjon fogorvoshoz!

A cukorbetegek hajlamosak az orális fertőzésekre, ezért legalább félévente ajánlott fogászati szűrésen részt venni. Fogorvosát tájékoztassa a diabéteszéről, és arról, milyen gyógyszereket szed. A rendszeres szűrés és a professzionális fogtisztítás segít megőrizni a száj egészségét, emellett a fogorvos megtaníthatja arra, mi a legjobb módja az otthoni fog-és ínyápolásnak.

Előzze meg a plakk-képződést!

Étkezés után lepedék – ételmaradék, nyál és baktérium – rakódik le a fogakon, mely a fogzománcot megtámadó savakat bocsát ki. A kezeletlen lepedék fogkővé alakul, mely a fogíny vonala alá beépülve fogkefével vagy fogselyemmel nehezen távolítható el. Minél tovább marad a fogakon, annál károsabb. A lepedékben található baktériumok gyulladást okoznak és ínybetegséghez vezetnek. A magas vércukorszint gyakran tovább ront mindezen.

Naponta kétszer mosson fogat!

kep (12)

A napi kétszeri fogmosás nem csak a rossz lehelet ellen véd, de segít megszabadulni a szájban lévő baktériumoktól, melyek lepedékként orális fertőzéshez vezethetnek. A megfelelő fogmosáshoz tartsa a fogkefét 45 fokos szögben az ínyhez, gyengéd oda-vissza sikáló mozdulatokkal tisztítsa át a fogai felszínét, hátulját és a rágófelületet is.  Ne felejtse el a fogíny és a nyelv tisztítását sem!

Naponta használjon fogselymet!

kep (10)

A fogselyem segíti a lepedék eltávolítását azokon a területeken is, ahova a fogkefe nem ér el. Amennyiben nem biztos a fogselyem pontos használatának módjáról, kérjen segítséget fogorvosától. Mint bármi más, a fogselyem használata is könnyebbé válik a rendszeres gyakorlással.

Vigyázzon a protézisére!

A laza, vagy rosszul karbantartott protézis fogíny irritációt és fertőzéseket okozhat. Fontos, hogy beszéljen fogorvosával bármilyen esetleges változásról a protézis illeszkedésével kapcsolatban. A diabétesz fokozza a gombás fertőzések veszélyét, és a rosszul karbantartott protézis hozzájárul a szájpenész kialakulásához is. Fontos, hogy naponta távolítsa el és tisztítsa meg a protézisét, hogy csökkentse a fertőzések kockázatát.

Szokjon le a dohányzásról!

A dohánytermékek – beleértve a cigarettát, szivart, füstmentes dohányt és pipát – mindenki száját károsítják, ám ha Ön cukorbeteg, és dohányzik, akkor fokozottabb az ínybetegségek kockázata. A dohányzás emellett felgyorsítja a csont-és szövetveszteséget, ami fogvesztést okoz.

kep (11)

4 lépés az egészséges szájért

A száj egészségét biztosító lépések segítenek a diabétesz kezelésében is:

  • Étkezzen egészségesen!
  • Ne dohányozzon!
  • Előírásszerűen szedje a diabétesz gyógyszerét!
  • Rendszeresen járjon fogorvosi szűrővizsgálatra!

Figyelmeztető jelek

A rendszeres fogászati szűrés azért fontos, mert lehet ínybetegsége akkor is, ha nincs fájdalma, vagy nem tapasztalja a betegség tüneteit. Ennek ellenére vizsgálja rendszeresen a fogait és ínyét Ön is, hogy idejében felfedezze a korai figyelmeztető jeleket. A fertőzések gyorsan terjedhetnek, ezért ha bőrpírt, duzzanatot, vérzést, laza fogakat, szájszárazságot, fájdalmat, vagy bármilyen más aggodalomra okot adó orális tünetet tapasztal, forduljon azonnal fogorvoshoz!

Forrás: www.webbeteg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük