Kategóriák
Mondd meg Cukrom

A fehérjék

A fehérjékről köztudott, hogy izomszövet építők és regenerálók. A fehérjeszintézis, beépülés edzés előtt és után a legjobb, ezt tudni érdemes, tehát a teendő, hogy 2 órán belül edzés után fehérjét juttassunk szervezetünkbe.

fehérje, izomszövet, fehérjeszintézis, edzés, sport, sportoló, izom épülés, diéta, lassan lebomlóétel, rost, szénhidrát, kalória,

„A fehérje, mint a sportolók talán legfontosabb barátja rengeteg pozitív tulajdonsággal bír. Gyakorlatilag az izmok épülésének egyik alapja, aki sokat sportol, annak érdemesebb nagyobb mennyiséget bevinni a szervezetebe napi szinten. Ez természetes úton legkönnyebben a tejtermékekből, a sovány húsokból tehető meg. Fontos tudni, hogy a világon az egyetlen csak tiszta fehérjét tartalmazó természetes étele a tojásfehérje. Mindebből következik, hogy az ezen kívül elfogyasztott fehérjedús ételek esetében mindig számolnunk kell nettó fehérjebevitellel. Például a csirkemell esetében ez az arány 2:1, vagyis feleannyi a bevitt fehérjemennyiség, mint amekkora súlyú csirkemellet fogyasztunk.” /Dr. Semjéni Mariann, Bajnokok Életmód Program, kutató gyógyszerész/.

A fehérjék diétás másik előnye, hogy rendkívül lassan bomlanak le. „Előny, mert emiatt teltségérzetet biztosítanak és hátrány, mert a bélfalakon megtapadhatnak. Ám itt jótékony hatásuk van a magas rosttartalmú ételeknek, amelyek tisztítják a bélfalat.

various protein sources

A fehérjék emésztése során sokkal több energia szükséges, mint a szénhidrátok felszívódásához, emiatt természetesen a bevitt kalóriamennyiség is csökken az eredeti kalóriatartalomhoz képest. Például, ha az előbb említett csirkemellnél maradunk, annak felszívódásához 30% kalóriaveszteség kell, így az eredeti étel, ami mondjuk 100 kalóriát tartalmazott már csak 70 kalóriát fog tartalmazni a felszívódást követően.” /Dr. Semjéni Mariann, Bajnokok Életmód Program, kutató gyógyszerész/.

A sportolóknak pedig rendkívül fontos a fehérje, mivel ahhoz, hogy a raktárzsírból tudjunk glükózt előállítani, szükség van az enzimekre, ehhez pedig  fehérjékre.

Tehát még vegetáriánusoknak is oda kell figyelniük a megfelelő mennyiségű fehérje bevitelére.

Legyetek bajnokok a mindennapokban!

Dr. Csábi Bettina

BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük