Kategóriák
Hírek

Tudtad, hogy a cukorbetegség befolyásolja az agynövekedést?

Egy friss tanulmány szerint a magas vércukorszint 1-es típusú diabéteszes gyerekekben lassíthatja az agy növekedését.

kep (58)

A Diabetes decemberi kiadásában megjelent kutatásban 4 és 9 év közötti gyerekeket vetettek alá agyi képalkotó vizsgálatoknak és a mentális képességeiket felmérő különböző teszteknek, miközben folyamatosan mérték a vércukorszintjüket.

Az eredmények azt mutatták, hogy a diabéteszben nem szenvedő gyerekekhez képest a diabéteszes gyerekekben lassabb volt az általános és regionális növekedés a szürke- és a fehérállományban egyaránt. Ezek a különbségek a magasabb és a változékonyabb vércukorszinttel mutattak összefüggést. A kutatók ugyanakkor nem találtak szignifikáns eltérést a gyerekek gondolkodási és memóriakészségeiben („kognitív készségek”).

„Eredményeink a fiatal, fejlődő agy esetleges sérülékenységét mutatják a rendellenesen magas vércukorszinttel szemben, még akkor is, amikor a diabétesz időtartama viszonylag rövid volt” – összegezte a kutatás vezetője, Dr. Nelly Mauras, a jacksonville-i Nemours Gyermekklinika kutatója. „Annak ellenére, hogy a szülők és a diabétesz kezelőorvosok minden tőlük telhetőt megtettek, a kutatás során az összes glükóz koncentráció körülbelül 50 százalékát a magas tartományban mértük. A kognitív tesztek ugyan nem mutattak rendellenességet, azt csak további kutatásokkal lehet majd kimutatni, hogy a megfigyelt változások végül befolyásolni fogják-e az agyműködést.”

A szakértők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy az eredmények nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést a diabétesz és az agynövekedés lassulása között.

Forrás: www.noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük