Kategóriák
Hírek

Abnormális immunrendszer

 Az immunrendszer normálistól eltérő működése számtalan betegség forrása lehet.

Mik is lehetnek ezek az eltérések, hogyan csoportosítjuk őket?
kep (52)
1. Immunhiányos állapot: a szervezet csökkent immunológiai védekező képességét jelenti.
2. Immunparalízis: olyan speciális és kifejezetten súlyos immunhiányos állapot, amikor a B sejtek és a makrofágok képtelenek az antigének (fertőző ágensek) azonosítására, megjelölésére, ezáltal a T limfociták nem tudják őket elpusztítani.
3. Autoimmun betegségek: az immunrendszer helytelenül azonosítja be a saját, ill. nem saját, tehát a szervezet számára káros és elpusztítandó vagy éppen megvédendő sejteket, szöveteket és ennek következtében sokszor a saját, normálisan működő sejtjei, szövetei ellen fordul.
4. Allergia: túlzott immunválasz valami idegen antigénnel szemben, ami sok esetben nagyobb kárt okoz, mint ami ellen egyébként irányul (ágyúval lőni verébre).
Amikor immunmoduláns hatásról beszélünk, akkor arról van szó, hogy az adott hatóanyag (növény, gomba stb.) egyszerre mind a négy funkció zavart befolyásolja, méghozzá úgy, hogy valamennyi kórós funkciót jótékony irányba képes befolyásolni.
Amikor tehát pl. a ganoderma lucidum, a fokhagyma, a polifenolok, a gabonacsírák, stb. immunrendszerre gyakorolt hatásáról van szó, akkor ezek a hatások lényegében immunmoduláns hatások, melyek mechanizmusa még messze nem tisztázott, nagyon összetett. A természet patikájából azonbanszámtalan olyan kincset használtunk és a használunk évszázadok, sőt évezredek óta, melyek pontos hatásmechanizmusa ismeretlen volt vagy még mind a mai napig nem teljesen feltárt, de a jótékony hatás ettől még sok-sok ember életét mentette vagy könnyítette meg.Sőt, arra is volt már több példa, amikor egy növény vagy hatóanyag hatásmechanizmusát teljesen tévesen állapítottuk meg, de ettől még a betegek gyógyultak. Sok-sok szép elmélet mit sem ér az ici-pici ténnyel szemben. Ne legyünk kishitűek. Sokáig nem tudtuk, mitől süt a nap, de azért ez mit sem változtatott azon, hogy már négy milliárd éve ezt teszi.Az immunrendszer korábban felsorolt működési zavarai nagyon sok embert érintenek. Autoimmun betegségben kb. félmillióan szenvednek Magyarországon. Jelenleg kb. nyolcvanféle autoimmun betegséget ismerünk, köztük a leggyakoribbak az I-es típusú cukorbetegség, a reumatoid artritis, az SLE, a sclerosis multiplex, a Basedow kór, autoimmun pajzsmirigygyulladások, stb.
Ezek a betegségek mai tudásunk szerint kezelhetők, de meg nem gyógyíthatók. A betegek átlagos élettartama is tíz évvel kevesebb, mint azoké, akik nem szenvednek ezektől a betegségektől.
Flu or Cold. Sneezing Woman Sick Blowing Nose
Az alapvető romboló hatást a T limfocitáknak tulajdoníthatjuk, a B típusú limfociták szerepe kisebb.
A gyógyszeres kezelés mellékhatásaként számolnunk kell a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képesség csökkenésével és a daganatos betegségek gyakorisága is megnövekszik. De maga az alapbetegség önmagában is hajlamosít az előbb felsorolt betegségekre.
Úgy tűnik, bizonyos gombák, mint pl. a ganoderma lucidum, és nyomelemek (germánium, szelén), valamint az ezeket a nyomelemeket tartalmazó növények, gumók, pl. fokhagyma, képesek az immunrendszer működését jótékonyan befolyásolni, amit az évszázados tapasztalatok mellett egyre több modern megfigyelés is igazol.
Forrás: www.drtihanyi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük