Kategóriák
Hírek

Nem lesz több szurkálás, a cukorbetegség kimutatható nyálból

Mexikói orvosok és fejlesztők egy nemzetközi szakértői csapat támogatásával olyan készüléket hoztak létre, amely egyszerűen, olcsón azonnali eredményt szolgáltat a cukorbetegség vizsgálatánál.

Az eszköz érzékeli a nyálban fellelhető biológiai indikátorokat, amelyek a 2-es típusú cukorbetegségre utalnak. A Tec de Monterrey Egyetem és a University of Houston együttműködésével létrehozott technológia azért egyedülálló, mert a rögzített adatok egy mobiltelefon segítségével is feldolgozhatók, és az eredmény néhány másodperc alatt megszületik, ráadásul mindezt vérvétel nélkül.
Az okostelefonhoz kapcsolható eszköz ellenőrzi, hogy vannak-e olyan vegyületek a nyálban, amelyek akkor jelennek meg, ha a vizsgált személy cukorbetegségben szenved. “Ez olyan egyszerű, mint a terhességi teszt, ha a keresett jellemzőt megtaláljuk, akkor azt az eszköz másodperceken belül megmutatja” – jelentette ki a projekt koordinátora, Dr. Marco Antonio Rite Palomares, a Tec de Monterrey Biotechnológiai Központjának igazgatója. A módszer azonban még nem áll készen a bevezetésre, a projekt befejezése két év múlva várható.
A több tudományágat egyesítő fejlesztő csapat olyan enzimtechnológia kialakításán dolgozik, amely láthatóvá teszi a cukorbetegségre utaló vegyi anyagot (markert). Továbbá egy olyan eszköz létrehozásán is fáradoznak, amely egy mobiltelefonba integrálva működik és a vizsgálat eredményét azonnal meg is mutatja egy szoftver segítségével.A technológia elve az, hogy egy kamerás telefon érzékeli a nyálban lévő markert.

Nyálból is kimutatható a 2-es típusú cukorbetegség

A kamera az enzimatikus reakció eredményét látja meg és ismeri fel, amelyben a biomarker fluoreszkál vagy azonosítható módon fényt bocsát ki. Ez egy olyan technológiai stratégia, amelyet más területeken már eredményesen alkalmaznak.
“Azt szeretnénk, hogy a készülékünk javítson a betegek életén, különösen szeretnénk, hogy az egészségügyi ellátás az alacsony jövedelműekhez is eljusson. Ez segítene a betegség korai felismerésében, mielőtt az több problémához vezetne. Ezzel a kezelés költségei is jelentősen csökkennének” – tette hozzá Dr. Marco Antonio Rite Palomares.
A fejlesztés befejező szakaszában a csapat arra törekszik, hogy befektetőket keressenek a készülék tömeggyártásához.

Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük